Politieke reacties op dood Arafat lopen sterk uiteen
De waardering van Nederlandse politici voor de overleden Palestijnse president Yasser Arafat is zeer divers. Hun typeringen lopen uiteen van „een historisch leider” tot „een obstakel op de weg naar vrede.”
Premier Balkenende noemde Arafat een „historisch leider, een nationaal symbool en een democratisch gekozen president.” Minister Bot van Buitenlandse Zaken zal morgen in Caïro de herdenkingsdienst voor de overleden Palestijnse president bijwonen.
PvdA’er Koenders typeerde Arafat donderdagmorgen als „het symbool van de strijd van de Palestijnen voor onafhankelijkheid.” Volgens zijn VVD-collega Van Baalen was Arafat „geen Nelson Mandela die zijn volk naar vrede leidde. Hij liet de vrede altijd uit zijn handen vallen. Zijn overlijden zou mogelijk een nieuwe kans op vrede kunnen zijn.”
SGP’er Van der Staaij hoopt dat Arafats dood de weg opent naar een constructievere opstelling van de Palestijnen tegenover Israël. „Door zijn geschiedenis was Arafat eerder een obstakel dan een oplossing op de weg naar vrede in het Midden-Oosten.”
De SP daarentegen noemde Arafat „een bevriend staatshoofd en een man van grote betekenis voor het vredesproces.” Van Bommel wenst dat de opvolging van Arafat niet ontaardt in een machtsstrijd. GroenLinks hoopt dat de opvolger van Arafat democratisch wordt gekozen.
Het Centraal Joods Overleg beschouwt de dood van de Palestijnse president Arafat als een mogelijkheid voor het Palestijnse volk om een leider te krijgen die ver blijft van geweld. „Daarvan heeft Arafat nooit afstand kunnen of willen doen”, stelde de organisatie donderdag in een verklaring.
R. Naftaniel, directeur van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI), voelt weinig emoties bij het overlijden van de Palestijnse leider Yasser Arafat. „Hij was een historisch symbool, maar politiek gezien was hij al dood.” Naftaniel vond Arafat een besluiteloos leider, die geen duidelijke koers voer. „Hij heeft nooit afstand kunnen nemen van terreur.”
Oud-minister van Buitenlandse Zaken Van den Broek zet Arafat neer als een „een overlever, maar ook een dictator.” Volgens de oud-bewindsman was Arafat een man „met groot charisma, al zei hij vaak meer van hetzelfde.”
Misschien wel Nederlands grootste bewonderaar van Arafat, G. Duisenberg, reageerde „intens verdrietig en toch nog verrast” op de dood van Arafat. „Zijn historische betekenis zal na zijn overlijden alleen maar groeien”, verwacht de activiste.
De vertegenwoordiging van de Palestijnse Autoriteit in Den Haag opende vanmorgen een condoleanceregister voor Arafat. Koningin Beatrix en premier Balkenende hebben inmiddels condoleancetelegrammen gestuurd aan de echtgenote van Arafat en de Palestijnse premier.