Kabinet past regeling schadevergoeding executies in Indonesië aan
De regels voor schadevergoeding aan kinderen en weduwen van Indonesiërs die tussen 1945 en 1950 standrechtelijk zijn geëxecuteerd door Nederlandse militairen, worden aangepast. Dat heeft demissionair minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer laten weten.
De voorwaarde wordt geschrapt dat kinderen binnen een „redelijke termijn” (één tot twee jaar) een verzoek tot compensatie moeten indienen nadat ze van de regeling hebben gehoord. Deze eis verdwijnt nu ook uit de regeling voor weduwen. D66 wilde er van af, omdat die termijn het voor een aantal kinderen onmogelijk zou maken om een schadeclaim in te dienen. De partij kreeg steun van een meerderheid van de Kamer.
Ook worden „enkele praktische drempels” weggenomen, laat Blok mede namens defensieminister Ank Bijleveld weten. Het gaat onder meer om de eis om in het Nederlands vertaalde documenten aan te leveren voor de schaderegeling. Verder is de looptijd van de regelingen verlengd tot vijf jaar.
Indonesië verklaarde zich in 1945 onafhankelijk. Nederland probeerde in de jaren daarna met behulp van militairen het koloniale gezag te herstellen. Daarbij vielen tienduizenden doden aan Indonesische kant.