Politiek

Segers geeft dubbel signaal af over deelname kabinet

ChristenUnie-voorman Segers trok zaterdag tijdens het ChristenUniecongres het boetekleed aan over zijn afwijzing van Rutte als formateur en toekomstig premier. Als het gaat over regeringsdeelname gaf Segers een dubbel signaal af.

Gerard Vroegindeweij​
19 April 2021 11:41
CU-voorman Segers tijdens het digitale congres van zijn partij dat zaterdag vanuit Veenendaal werd uitgezonden. beeld ANP, Jeroen Jumelet
CU-voorman Segers tijdens het digitale congres van zijn partij dat zaterdag vanuit Veenendaal werd uitgezonden. beeld ANP, Jeroen Jumelet

„Het is van groot belang dat we werken aan een ándere cultuur, en ik geloof niet dat Mark Rutte nog op geloofwaardige wijze beelddrager kan zijn van die omslag. Het is gebleken dat de zittende macht onder zijn leiding niet goed kan omgaan met tegenmacht. Dat weegt voor ons erg zwaar.”

Dat stelde CU-voorman Segers ruim twee weken geleden in het Nederlands Dagblad. Dat bericht leidde tot een storm van kritiek en de VVD schaarde zich als een man rondom de premier.

Nu het stof is neergedwarreld, ging Segers in de spiegel kijken. Afgelopen zaterdag, tijdens zijn toespraak tot het ChristenUnie-congres, maakte hij zijn partijgenoten deel van dat proces. Hij trekt zich de kritiek aan: „De perceptie was dat ik in mijn kritiek op de politieke cultuur in Den Haag te veel de man heb gespeeld en te weinig de bal. Te veel Rutte, te weinig ons allemaal. En als dat de perceptie van veel mensen is, dan moet ik me dat aantrekken”, zo stelde Segers deemoedig.

De CU-voorman benadrukte dat niet alleen Rutte verantwoordelijk is voor een ongezonde politieke cultuur maar ook hij zelf: „De politieke cultuur in Den Haag staat niet los van Mark Rutte, zeker niet. Maar die politieke cultuur staat of valt niet met één man. Ook wijzelf maken er deel vanuit.”

En zonder zijn naam te noemen, richtte Segers zich tegen Rutte met de woorden: „Ik wil niet genadeloos zijn voor personen.”

De CU-voorman zette het onjuiste beeld dat in zijn ogen was ontstaan, weer recht. Dat hij daarbij ook naar zichzelf keek en een boetekleed aantrok, toont aan dat Segers integer om wil gaan met zijn collega’s en zijn verkeerde inschatting eerlijk onder ogen ziet. Een van zijn politieke voorvaders, AR-voorman Abraham Kuyper, stelde ooit: „Het boetekleed ontsiert den man niet.”

Maar de vraag is of hiermee de deur richting de VVD weer royaal open komt te staan en de ChristenUnie mogelijk toch opteert voor voortzetting van de huidige coalitie met VVD, D66 en CDA. Segers gaf zaterdag een dubbel signaal af.

Enerzijds stelde hij: „Het is in ieder geval duidelijk dat wij nooit koste wat het kost in een kabinet hoeven te zitten. Volgens mij hebben we dat nu wel helder gemaakt.” Daarmee gooide hij de deur voor regeringsdeelname niet in het slot. De afwijzing is minder strikt dan eerder.

Maar aan de andere kant ziet Segers mogelijkheid dat de CU in de oppositie terechtkomt, zeker ook als een reële optie. Hij citeerde enkele keren uit het gedicht ”Het pad dat ik niet nam” van de Amerikaanse dichter Robert Frost: „Twee wegen scheidden in het woud, en ik / ik nam de weg die het minst bewandeld werd / en dat heeft al wat volgde toen bepaald.”

Meer over
Formatie 2021

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer