Stichting Open Nederland krijgt 44 aanmeldingen van sneltesters
Er zijn 44 bedrijven die Stichting Open Nederland willen helpen aan testcapaciteit om Nederland weer deels te heropenen. Dat meldt Testen voor Toegang. Onder de sneltestaanbieders zitten ook partijen die eerder deze week meededen aan een kort geding tegen de stichting.
Het kabinet wil dat het mogelijk wordt om eind mei dagelijks 400.000 sneltests af te nemen. Dat is ongeveer tweeënhalf keer de testcapaciteit van de GGD. Om dat doel te halen zijn extra teststraten nodig. Daarover wordt overlegd met de 25 veiligheidsregio’s. Tot 1 mei levert Lead Healthcare uit Baarn alle zelftests voor ruim 400 evenementen maar om de testcapaciteit te kunnen opschroeven zijn meer aanbieders nodig.
Welke van de 44 partijen daarvoor worden geselecteerd, wordt op 23 april bekendgemaakt. Stichting Open Nederland heeft het land opgedeeld in zeven regio’s die elk een eigen testaanbieder krijgen. Als in een regio meerdere partijen voldoen aan de gestelde voorwaarden, zal een loting uitsluitsel bieden.
Zo’n dertig sneltestbedrijven spanden eerder deze week een kort geding aan tegen Stichting Open Nederland omdat de stichting alleen Lead Healthcare had benaderd voor het eerste deel van de pilot om Nederland weer deels te heropenen. Lead Healthcare kreeg die taak niet na een gebruikelijke openbare aanbesteding, waardoor ook andere geïnteresseerde partijen kans hadden kunnen maken op de opdracht.
Coronaminister De Jonge zei donderdag in de Tweede Kamer dat daar omwille van tijdswinst niet voor was gekozen. Een openbare aanbesteding kost zes tot acht kostbare weken, vertelde hij. Vrijdag oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat de keuze van Stichting Open Nederland geoorloofd was.