Buitenland

Buitenlanders geëvacueerd uit onrustig Ivoorkust

Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje zijn woendag begonnen met de evacuatie van hun staatsburgers uit de onrustige West–Afrikaanse staat Ivoorkust. Vele honderden buitenlanders hebben te kennen gegeven snel weg te willen. Het gaat daarbij ook om Amerikanen, Canadezen, Australiërs en Belgen.

ANP/AFP/RTR
10 November 2004 19:42Gewijzigd op 14 November 2020 01:51

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zei woensdagavond nog bezig te zijn met de voorbereiding van de evacuatie van Nederlanders die weg willen. Mogelijk wordt daarvoor een vliegtuig van Defensie ingezet. Er wonen in Ivoorkust ongeveer honderd Nederlanders.

Vliegtuigen van Air France haalden woensdag al de eerste grote groep van bijna zeshonderd personen op in Abidjan. Het ging volgens Parijs vooral om Franse staatsburgers die met hun kinderen het West–Afrikaanse land wilden verlaten. In de voormalige Franse kolonie wonen ongeveer 14.000 Fransen. De Verenigde Naties besloten ook medewerkers te evacueren.

Ivoorkust wordt feitelijk al twee jaar verdeeld in een zuidelijk deel, waar president Gbagbo zijn aanhang heeft, en een noordelijke helft, waar rebellen het voor het zeggen hebben. De Ivoriaanse regering van president Gbagbo verbrak vorige week een wapenstilstand met de rebellen, die sinds vorig jaar van kracht was. Bij deze operatie kwamen negen Franse militairen om het leven. Als vergelding vernietigden de Fransen de kleinschalige luchtmacht van Ivoorkust. Sindsdien is de spanning in het land, ’s werelds grootste producent van cacao, flink opgelopen.

In opdracht van de Afrikaanse Unie probeert de Zuid–Afrikaanse president Mbeki in het conflict te bemiddelen. Hij nodigde vertegenwoordigers van beide partijen uit voor vredesonderhandelingen. Die zouden donderdag in Zuid–Afrika moeten beginnen.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft intussen intern overeenstemming bereikt over een resolutie die regering en rebellen nog tot 1 december de tijd geeft een nieuw vredesakkoord overeen te komen. Gebeurt dat niet, dan volgen sancties tegen het land. Het jongste geweld in Ivoorkust heeft al aan zeker 130 mensen het leven gekost. Vele honderden mensen raakten gewond.

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, Ruud Lubbers, waarschuwde woensdag voor een verdere escalatie van het geweld. In de afgelopen dagen zijn al tussen 3000 en 5000 Ivorianen naar Liberia gevlucht. Enkele honderden anderen gingen naar Ghana.

Nieuwe vluchtelingenstromen in West–Afrika kunnen volgens Unhcr–baas Lubbers leiden tot een grotere regionale instabiliteit. Zijn organisatie is juist begonnen aan een programma om 340.000 Liberiaanse vluchtelingen in de regio te repatriëren. Ongeveer 70.000 vluchtelingen uit Liberia leven in Ivoorkust. Liberia poogt te herstellen van een bloedige burgeroorlog die veertien jaar duurde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer