Buitenland

Druk op Allawi om offensief Fallujah te staken

Het grootschalige Amerikaans–Iraakse offensief in het Iraakse verzetsbolwerk Fallujah lijkt interim–premier Allawi steeds verder in het nauw te brengen. Behalve kritiek op de militaire actie binnen zijn eigen regeerploeg en in delen van de Arabische wereld, ziet de eerste minister zich ook nog eens geconfrontreerd met de ontvoering van drie van zijn familieleden.

ANP/DPA/AFP
10 November 2004 19:42Gewijzigd op 14 November 2020 01:51

Volgens een woordvoerder van het Iraakse overgangsbewind zijn Allawi’s neef, diens vrouw en schoondochter ontvoerd in Bagdad. De ontvoerders, die dinsdag al toesloegen, dreigen het trio te vermoorden als er binnen 48 uur geen einde komt aan het offensief in Fallujah. In de avond werd bovendien bekend dat opstandelingen in Fallujah ook twintig Iraakse gardisten hebben gegijzeld.

Op een islamitische website eisen de ontvoerders van Allawi’s familieleden ook de vrijlating van alle Iraakse gevangenen. „Als de marionettenregering niet binnen 48 uur aan onze eisen tegemoet komt, zullen we ze onthoofden", lieten de ontvoerders weten. Zij noemen zichzelf de Ansar al–Jihad Groep.

Dinsdag werd al bekend dat de grootste soennitische partij van Irak geen steun meer verleend aan de interim–regering van Allawi. Soennitische geestelijken hebben op hun beurt opgeroepen tot een boycot van de verkiezingen in januari wegens het militaire optreden. In Fallujah en op verscheidene plaatsen buiten Fallujah is het geweld sinds het begin van het offensief verder toegenomen.

In Fallujah zelf verloopt de opmars van de vele duizenden Amerikaanse en Iraakse troepen relatief vlot. De Amerikanen zeggen al 70 procent van de stad in handen te hebben. Volgens buitenlandse journalisten in Fallujah waren er ook woensdag weer felle gevechten. Talrijke opstandelingen, volgens de Britse premier Blair vooral veel buitenlandse jihadstrijders, hebben zich verschanst in onder meer moskeeën. Net als dinsdag was er volgens Amerikaanse militaire zegslieden geen sprake van grootschalig en georganiseerd verzet.

De Iraakse interim–regering heeft de opstandelingen in Fallujah die zich willen overgeven wel al amnestie aangeboden. Volgens een regeringswoordvoerder hebben „veel strijders" al aangegeven dat ze de gevechten willen staken. De amnestieregeling geldt overigens niet voor strijders die grote misdaden hebben begaan. Volgens een Iraakse minister zijn er tot dusver 127 „terroristen" in Fallujah opgepakt.

Verscheidene hulpverleners in Irak hebben gewezen op de humanitaire crisis als gevolg van de militaire opmars. Gewonde burgers in Fallujah kunnen geen kant op, er is een gebrek aan medische middelen, water en voedsel en doden kunnen niet worden begraven. Over aantallen burgerdoden is geen duidelijkheid. Het aantal dodelijke slachtoffers onder de rebellen is ook onbekend. De Amerikanen en de Iraakse troepen zouden tot dusver dertien mensen hebben verloren.

In het noorden van Irak was het woensdag ook erg onrustig. Door verscheidenene incidenten vielen er zeker 22 doden. Vooral in de steden Mosul en Baiji kwam het tot gewelddadigheden tussen Iraakse agenten of Amerikaanse militairen enerzijds en opstandelingen anderzijds. Door een bomaanslag bij een politiewachtpost in het oosten van Bagdad vielen zeker zeven doden. De explosieven zaten verstopt in een auto.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer