Buitenland

Verkiezingsstrijd aan de deurklink

Aan de inhoud van onze keukenkastjes kun je zien dat er burgemeestersverkiezingen zijn geweest. In het kruidenrek staan twee ÖVP-potjes met peper en twee SPÖ-potjes met zout.

Harold Wilbrink
13 April 2021 16:07
beeld Harold Wilbrink
beeld Harold Wilbrink

Deze smaakmakers vonden we –samen met wat pennen, snoepgoed (”iets zoets in bittere tijden”), een aansteker en de onvermijdelijke folder– in papieren zakken aan de klink van de buitendeur. Op Valentijnsdag hing er een compleet SPÖ-ontbijt aan de deur.

Kennelijk is onze stem zo belangrijk dat de drie grootste partijen in Liebenfels, de socialistische SPÖ, de christen-democratische ÖVP en de uiterst-rechtse FPÖ, meermalen de moeite namen om bergopwaarts te rijden om hun promomateriaal aan onze deur te hangen. Hoe effectief zulke sympathieke acties zijn, is de vraag. Weinig kans dat de stemgerechtigden in Liebenfels zich met zout, peper, pennen en aanstekers laten verleiden.

Dat bleek ook uit de uitslagen van de burgemeestersverkiezingen. Liebenfels stemde gewoon weer en masse op de zittende burgemeester, Klaus Köchl. Deze SPÖ-man is al vanaf 2003 burgervader van Liebenfels. Sinds 2019 maakt hij ook deel uit van de Nationalrat, het Oostenrijkse parlement.

De bevolking is best tevreden over de gang van zaken in de gemeente. De vuilniszakken worden tijdig opgehaald. De burgemeester weet mooie bedrijven naar Liebenfels te trekken, besteedt veel aandacht aan de meer dan dertig verenigingen en toont zich gul tegenover de plaatselijke brandweer, waarvan een aanzienlijk deel van de mannelijke Liebenfelsers lid is.

Bovendien is Herr Bürgermeister voor iedereen eenvoudig bereikbaar. Wil je hem spreken, dan hoef je niet eerst online een afspraak met het stadhuis te maken. Als je hem nodig hebt, rijd je gewoon naar het gemeentehuis en krijg je hem bij aanwezigheid meteen te spreken. Heeft de burgervader eigenlijk vakantie, maar is de kwestie dringend, dan komt hij in korte broek en op tennisschoenen naar het gemeentehuis, neemt hij alle tijd voor je en geeft je tot slot een fles witte wijn mee, afkomstig van een wijngaard boven het dorp.

Het ligt natuurlijk niet alleen aan deze burgemeester, zijn aard en optreden, dat je zo gemakkelijk het gemeentehuis binnenloopt en je zaakjes kunt regelen. Ook het feit dat hij is gekózen, vergroot de betrokkenheid tussen burgemeester en burgers. Verder is het de kleinschaligheid die het contact met het gemeentebestuur en de ambtenaren vergemakkelijkt. De gemiddelde gemeente in Karinthië telt iets meer dan 4000 inwoners. In Nederland is dat ruim tien keer zoveel.

Hier kent de burgemeester bijna alle inwoners bij naam. Kleven er aan die kleinschaligheid dan helemaal geen nadelen? Natuurlijk wel. Nepotisme ligt altijd op de loer als het bestuur minder formeel is georganiseerd. Zo af en toe lees je in de krant dat burgemeesters hun positie hebben misbruikt. Een goed functionerende gemeenteraad en een vice-burgemeester van een andere partij zouden dergelijke misstanden moeten kunnen voorkomen. Hier in Liebenfels zijn er tot op heden echter nog geen politieke affaires en heerst er vooral tevredenheid.

Meer over
Post Uit

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer