Tegenvallende opkomst bij coronavaccinatie door huisartsen
Huisartsen hebben op verschillende plekken in het land te maken met een tegenvallende opkomst bij de coronavaccinatie. Dat zegt woordvoerder Monique Roedoe van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) dinsdag in het Nederlands Dagblad (ND).
Roedoe spreekt van „wisselende signalen”. In Zwolle meldden huisartsen afgelopen weekeinde een opkomst van 50 tot 60 procent en ook in Rotterdam viel de opkomst vorige week zwaar tegen, maar de LHV-woordvoerder kent ook een wijk in Den Haag waar de opkomst afgelopen weekend wel rond de 90 procent lag.
Om de vaccins toch kwijt te raken, worden soms zelfs andere patiënten gebeld. Op dit moment is het AstraZeneca-vaccin bedoeld voor mensen tussen de 60 en 65 jaar, maar veel artsen gebruiken het volgens de woordvoerder nu ook om „omhoog te prikken”. Zo worden bijvoorbeeld mensen van tussen de 65 en 70 jaar benaderd om het vaccin te halen.
Volgens de woordvoerder merken huisartsen de gevolgen van het nieuws dat er bij het AstraZeneca-vaccin een klein risico op ernstige trombose is. „Sinds Pasen - na de tweede ‘prikstop’ - worden huisartsenpraktijken hierover massaal gebeld. Bijvoorbeeld omdat patiënten twijfelen of ze het vaccin wel moeten nemen. Het is begrijpelijk dat mensen juist hun huisarts bellen, maar het zorgt voor veel druk op de praktijken”, zegt Roedoe in de krant.
„Maar mensen besluiten zelf wat ze doen. Het enige wat wij kunnen vertellen, is dat het risico om ernstige corona te krijgen vele malen groter is dan het risico van het vaccin”, aldus de woordvoerder.