Regering Noord-Ierland maant tot kalmte na onlusten
De regering van het verdeelde Noord-Ierland heeft tot kalmte gemaand na aanhoudende onlusten. De rellen ontstonden onder meer uit onvrede over de gevolgen van de brexit voor dit deel van het Verenigd Koninkrijk. De partijen binnen de regionale regering schoven hun grote meningsverschillen opzij om eensgezind het geweld van de afgelopen dagen te veroordelen.
De Noord-Ierse regering had eerder donderdag uren spoedberaad over de ongeregeldheden gehouden. Ook de Britse premier Boris Johnson riep op tot rust. En de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney zei dat de onlusten moeten stoppen voor er doden vallen. De Britse minister voor Noord-Ierland, Brandon Lewis, is naar de regionale hoofdstad Belfast gegaan voor crisisoverleg.
In ruim een week raakten zeker 55 agenten gewond. Het kwam tot talrijke confrontaties tussen de protestantse pro-Britse gemeenschap en de katholieke Republikeinen die zich bij Ierland willen aansluiten.
In Belfast waren onlusten waarbij Republikeinen en Britse loyalisten elkaar en de politie met molotovcocktails en stenen bekogelden. Een stadsbus werd gekaapt en in brand gestoken. Onder de gearresteerden zijn jongens van dertien en veertien jaar. Tijdens de paasdagen vielen meer dan veertig gewonden onder agenten die de orde wilden herstellen in vooral loyalistische wijken van Belfast. Voor de komende dagen zijn meer protestbijeenkomsten aangekondigd.
De directe aanleiding voor de rellen is omstreden, maar het Britse deel van het eiland Ierland is door de brexit opnieuw diep verdeeld geraakt over de status van de regio. Om te voorkomen dat er een EU-buitengrens met grensposten en controles nodig is tussen de republiek Ierland en het Britse noorden, heeft het landsdeel voorlopig een speciale status gekregen. Daarvoor zijn wel controles nodig op het handelsverkeer tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland.
In de ogen van de pro-Britse Noord-Ieren is dit een onacceptabele regeling die Noord-Ierland feitelijk uit het Verenigd Koninkrijk haalt. Volgens voorstanders van de aparte regeling is die nodig om het vredesakkoord van 1998 niet in gevaar te brengen. Die deal maakte een einde aan tientallen jaren van spanningen en bloedvergieten.