Economie

G20-landen willen arme landen helpen met corona-aanpak

De rijke landen van de G20 willen arme landen helpen bij de aanpak van de coronapandemie. Diverse voorstellen waren woensdag te lezen in een communiqué van de Groep van 20, waarin de grootste economieën van de wereld zijn verenigd.

Redactie economie
8 April 2021 11:19
beeld EPA, Fernando Bizerra
beeld EPA, Fernando Bizerra

Zo moeten de reserves bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met 650 miljard dollar worden verhoogd. Bovendien moeten de schulden van landen langer worden bevroren.

„Wij zullen onze steun aan kwetsbare landen verder opvoeren wanneer zij de uitdagingen in verband met de Covid-19-pandemie aanpakken”, zo staat in de verklaring. Daarbij herhalen de grootmachten dat fiscale en andere economische steun gehandhaafd moeten blijven zolang dat nodig is.

Meer dan 250 religieuze groeperingen en non-profitorganisaties drongen er woensdag bij de leiders van de G20, het Witte Huis en het IMF op aan verder te gaan dan een verklaring. Zij zouden graag zien dat daadwerkelijk schulden worden kwijtgescholden en dat de schuldverlichting voor ontwikkelingslanden wordt uitgebreid.

Het communiqué scherpte ook de taal aan over het aanpakken van de klimaatverandering. Ook dit onderwerp verwaterde in voorgaande G20-verklaringen tijdens het Trump-tijdperk. Ook spreken de landen over het invoeren van een minimum aan vennootschapsbelasting wereldwijd om belastingontduiking tegen te gaan.

De G20 verwacht tegen juli een akkoord over waar grote multinationals, zoals bijvoorbeeld techondernemingen als Google, Amazon of Facebook, moeten worden belast en tegen welk minimumtarief.

Eerder opperde het IMF in zijn tweejaarlijke monitor dat mensen met een hogere inkomen tijdelijk meer belasting zouden moeten betalen om de kosten van de coronapandemie te kunnen betalen. Deze maatregel zou ook moeten gelden voor bedrijven die juist garen spinnen bij de crisis, zoals techbedrijven en vaccinmakers.

Het IMF benadrukt dat de kloof tussen arm en rijk door de coronapandemie alleen maar groter is geworden. Volgens het fonds is het verschil tussen inkomen en vermogen het grootst in de Verenigde Staten. Nederland komt op de tweede plaats, stelt het rapport.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer