Buitenland

Familie ex-dictator Birma aangeklaagd

Familieleden van de voormalige Birmaanse dictator Ne Win die verleden maand zijn gearresteerd wegens een veronderstelde samenzwering tegen de militaire junta, zullen terechtstaan op beschuldiging van hoogverraad.

AP
2 April 2002 09:46Gewijzigd op 13 November 2020 23:29

Zij kunnen daarvoor de doodstraf krijgen. De tweede man van de Birmaanse inlichtingendienst, generaal-majoor Kyaw Win, heeft dit maandag bekendgemaakt.

De junta plaatste Ne Win en diens dochter Sandar Ne Win op 7 maart onder huisarrest nadat Ne Wins schoonzoon Aye Zaw Ne Win en drie kleinzoons (de 25-jarige Aye Ne Win, de 23-jarige Kyaw Ne Win en de 21-jarige Zwe Ne Win) waren gearresteerd op verdenking van het beramen van een staatsgreep. De familie Ne Win zou met de hulp van het leger een nieuwe militaire regering hebben willen vormen die trouw zou moeten zweren aan Ne Win. Of de 90-jarige oud-dictator zelf ook bij de coupplannen betrokken was, bleef onduidelijk. De familie zou tot de samenzwering hebben besloten, omdat zij onder de huidige junta haar privileges zag afnemen.

De samenzweerders waren van plan legercommandanten voor hun zaak te winnen en bewakers te overmeesteren bij de residenties van juntaleider Than Shwe, legerleider Maung Aye en de chef van de militaire inlichtingendienst, Khin Nyunt, zei Kyaw Win.

De staatsgreep had moeten plaatsvinden op 27 maart, de Dag van de Strijdkrachten, als alle drie de leiders in Rangoon zouden zijn. Ongeveer 200 mensen, voor het grootste deel zakenrelaties van de familie van Ne Win, maar ook enkele legerofficiers, zijn inmiddels verhoord. Kyaw Win zei dat er nog geen vervangers zijn aangesteld voor de luchtmachtcommandant, het hoofd van de politie en de regionaal commandant van de Gouden Driehoek, die alledrie na het ontdekken van de samenzwering werden ontslagen.

Ne Win speelde een belangrijke rol in de strijd om onafhankelijkheid van Groot-Brittannië, die in 1948 werd verkregen. Na in 1962 de macht te hebben gegrepen voerde hij een dictatoriaal bewind, dat tot 1988 duurde. Kort na zijn aftreden brak er een volksopstand uit, die alles te maken had met het wanbestuur waaronder het land onder Ne Win ruim een kwart eeuw had geleden. De junta die hem opvolgde heeft een even slechte reputatie vanwege haar onderdrukking van de democratie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer