live
Binnenland

Nederland bereid vaccins te lenen aan vijf ‘achterlopers’ in EU

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 20 april in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok. Volg in dit liveblog het coronanieuws.

Webredactie1 April 2021 06:32

Advertentie

De schaduwkant van vaccinhandel

Gratis vaccins bestaan niet. Toch doen China en Rusland hun coronavaccins schijnbaar voor niets de deur uit. Tevreden accepteren andere landen die, maar tegen welke prijs?

Nederland bereid vaccins te lenen aan vijf ‘achterlopers’ in EU

Nederland en nog achttien andere EU-landen zijn bereid 30 procent van hun rechtmatige deel van de 10 miljoen vaccins die farmaceut Pfizer/BioNTech vervroegd levert, af te staan aan EU-landen die het moeilijk hebben met hun vaccinatiecampagne. Het gaat om 116.700 prikken die Nederland uit solidariteit wil uitlenen, bestemd voor Bulgarije, Kroatië, Estland, Letland en Slowakije.

Oostenrijk, Slovenië en Tsjechië zijn de enige EU-landen die niet willen meewerken aan de tijdelijke herverdeling „in een geest van solidariteit” zoals de EU-leiders vorige week op hun top hebben afgesproken. De EU-ambassadeurs proberen al enkele dagen tot een akkoord te komen over de kwestie die op de EU-top vorige week veel tijd opeiste.

Onder aanvoering van de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz klaagt een aantal landen dat sommige EU-lidstaten veel meer vaccins hebben dan zij. De door de Europese Commissie namens de 27 ingekochte doses worden naar inwonertal eerlijk verdeeld, maar sommige landen hebben bedankt voor bijvoorbeeld het dure Pfizer-vaccin en mikten op dat van AstraZeneca. Maar de aanvoer van dat vaccin valt keer op keer tegen.

De EU-leiders droegen hun ambassadeurs daarom op af te spreken hoe ze de 10 miljoen vaccins gaan verdelen. Die prikken zijn onderdeel van een levering van 100 miljoen doses in het vierde kwartaal die Pfizer in het tweede kwartaal naar voren haalt. Na afloop van de top zei premier Rutte dat Nederland en andere landen „denken dat Oostenrijk niet meteen het eerste land is dat een probleem heeft”. De vaccins die de helpende landen nu willen afstaan worden op een later tijdstip door de vijf landen goedgemaakt.

Woensdag recordaantal mensen gevaccineerd tegen corona

Nog nooit zijn in één dag zo veel Nederlanders tegen het coronavirus gevaccineerd als op woensdag. In totaal zijn toen 72.377 mensen ingeënt, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het oude dagrecord was op 25 februari gevestigd. Toen kregen 66.890 mensen een prik.

ANP-429780232.jpg
Op deze vaccinatielocatie in Almere is het vandaag juist rustig. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

In de eerste drie dagen van deze week kregen ongeveer 200.000 mensen een vaccin toegediend. Het ministerie hoopt dat deze week ongeveer 433.000 mensen een prik krijgen, aanzienlijk meer dan de 280.000 van vorige week en de 210.000 van de week ervoor.

EU vraagt in India om AstraZeneca-vaccins

De Europese Unie heeft in India gevraagd om 10 miljoen doses van het vaccin van AstraZeneca om tekorten in Europa weg te werken. Een anonieme Indiase regeringsfunctionaris zei dat daar bij het Serum Institute of India recent om is gevraagd. Serum staat voor de grootste vaccinfabriek ter wereld, waar onder meer AstraZeneca-vaccins gemaakt worden. Het instituut is onderdeel van de ‘holding’ Poonawalla Investment and Industries en produceert jaarlijks circa anderhalf miljard doses van allerlei medicijnen.

De zegsman in New Delhi vermoedt dat Serum niet snel aan het verzoek voldoet. India zelf is bezig met een moeizame vaccinatiecampagne terwijl in maart de besmettingen toenamen. De Britse regering heeft recent ook al vergeefs aangeklopt bij Serum, met het verzoek de tweede helft van een eerder geplaatste order van 10 miljoen doses AstraZeneca eindelijk te leveren. Er is groeiende kritiek in India op de export van vaccins, terwijl er in het land zelf gebrek aan is.

Er was ook kritiek op Serum omdat het een heleboel doses ging maken voor armere landen uit het VN-programma COVAX. Serum is al circa tien jaar internationaal actief. De eerste overname van een buitenlandse farmaceutische onderneming door Poonawalla was in ons land, Bilthoven Biologicals.

Productieproblemen in de 450 miljoen inwoners tellende Europese Unie hebben ondertussen geleid tot vertragingen in de vaccinatiecampagnes. Een aantal landen heeft nu de hoop gevestigd op het Russische vaccin Spoetnik-V. Oostenrijk beoogt binnenkort al 300.000 Russische doses te kunnen binnenhalen. Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft het Russische vaccin echter nog niet goedgekeurd. Maar zowel in Oostenrijk als in Duitsland hebben bewindslieden gezegd dat ze daar niet te lang op gaan wachten. Hongarije, Slowakije en Tsjechië hebben al besloten met Spoetnik-V te gaan inenten, ongeacht de goedkeuring van de EMA.

De Franse staatssecretaris voor Europese Zaken, Clément Beaune, zei dat de EMA het Russische vaccin niet voor eind juni kan goedkeuren. De westerse scepsis over het middel is weggeëbd en in zeker vier West-Europese landen staan ondernemers te trappelen om het vaccin ook daar te gaan produceren.

Na aankomst in Nederland kunnen de vaccins niet meteen de arm in

Hoeveel coronavaccins Nederland beschikbaar heeft, is elke dag anders. Soms liggen er honderdduizenden doses in een loods in Oss, een paar dagen later kunnen het er veel minder zijn. Het gaat op en neer als de tanden van een zaag. En op sommige dagen is de voorraad zo krap dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zenuwachtig begint te worden. En niet elk vaccin dat er is, is meteen beschikbaar om in iemands arm in te spuiten.

Nederland heeft tot nu toe ruim 3,6 miljoen doses gekregen en 2,4 miljoen prikken gezet. Dat wil niet zeggen dat er dus 1,2 miljoen doses beschikbaar zijn, die rekensom is niet zo simpel, zegt het RIVM.

Ten eerste kunnen niet alle vaccins meteen door naar de prikkers. Eerst moet zeker zijn dat de levering in orde is, dat de kwaliteit voldoet. Dat inklaren duurt volgens het RIVM ongeveer drie dagen. Anders gezegd: een fles met vaccin die op maandag binnenkomt, kan op zijn vroegst op donderdag worden geïnjecteerd. Pas na die goedkeuring is het flesje klaar om te worden gebruikt. Tot die tijd zijn de vaccins er wel, maar zijn ze nog niet beschikbaar.

En ook als de vaccins wel goedgekeurd zijn, verlaten ze nog niet meteen de opslag. Het RIVM houdt van elk vaccin een voorraad aan, als buffer, voor het geval een vaccinfabrikant tijdelijk niet kan leveren. Pfizer en BioNTech leveren zo veel en zo betrouwbaar, dat de ‘veiligheidsvoorraad’ onlangs kon worden verlaagd. Die buffer van het RIVM is goed voor drie dagen prikken. Met andere woorden: stel dat die levering helemaal stilvalt, kunnen de vaccineerders sowieso nog drie dagen vooruit en is er tijd om een oplossing te vinden. Pas na die drie dagen wordt het nijpend. Eerder was er een voorraad voor vijf dagen.

Bij Moderna is er nauwelijks een veiligheidsvoorraad; het bedrijf levert momenteel nog zo weinig dat alle vaccins vrijwel helemaal opgemaakt worden. Stel dat het een keer fout zou gaan en alle doses op zijn, hoeven er niet al te veel afspraken afgezegd te worden. Wel houdt het RIVM een deel achter de hand voor herhaalprikken, omdat die bij Moderna al na vier weken gegeven moeten worden, sneller dan bij de andere vaccins.

De grootste problemen zitten bij AstraZeneca. Dat levert heel „wiebelig”, zoals GGD-baas André Rouvoet het noemt. De ene week komt er veel binnen en ligt de vaccinloods vol, de andere week juist weinig en wordt de voorraad krap. Komende dinsdag zou AstraZeneca 110.000 doses leveren, maar dat worden er nu maar 50.000. Dat betekent dat ongeveer 60.000 mensen langer moeten wachten op hun prik. Het is al een paar keer gebeurd dat vaccinatieplannen op het laatste moment moesten worden veranderd, en dat zou vaker kunnen gebeuren. Daarom houdt de overheid een grotere voorraad van dat vaccin aan, om niet al te afhankelijk te zijn van de leveringen van AstraZeneca.

Van elke levering gaat ook nog een deel verloren, bijvoorbeeld als bodempje dat in een flesje achterblijft. Die restjes mogen niet zomaar gemengd worden, er zit soms niets anders op dan ze weg te gooien. Dat heet spillage en die is ongeveer 5 procent. Op miljoenen geleverde doses gaat het al gauw om meer dan 200.000 doses. Dat is ingecalculeerd.

7882 nieuwe coronagevallen, gemiddelde loopt opnieuw iets op

Het aantal nieuwe coronagevallen loopt nog op, maar het gaat de laatste dagen niet zo snel. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 7882 positieve tests geregistreerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), iets meer dan op woensdag en iets meer dan de vorige donderdag.

In de afgelopen zeven dagen zijn 52.071 nieuwe gevallen gemeld. Dat is het hoogste peil sinds begin januari. Gemiddeld zijn er 7439 positieve tests per dag geregistreerd. In de week tot aan woensdag stond het gemiddelde op 7413 gevallen, tot aan dinsdag was het gemiddelde 7400. Sinds half februari was het gemiddelde juist fors opgelopen. In die stijging zitten vaker korte periodes waarin het gemiddelde iets minder snel oploopt.

Amsterdam telde 402 nieuwe gevallen, het hoogste aantal van het land. In Rotterdam kwamen 346 besmettingen aan het licht en in Den Haag 329. Verder waren er 128 positieve tests in Eindhoven, 115 in Utrecht, 104 in de gemeente Westland en 103 in Den Bosch. Rotterdam-Rijnmond is opnieuw de regio met de meeste gevallen van het land.

Nederland komt voor de 200e achtereenvolgende dag boven de zogeheten signaalwaarde uit. Dat is de grens waarbij alarmbellen afgaan en eventueel maatregelen nodig zijn. De grens staat op 7 gevallen per 100.000 inwoners, wat neerkomt op iets meer dan 1200 positieve tests. De laatste keer dat Nederland onder die limiet bleef, was op 13 september. Op donderdag zijn er 45,3 positieve tests gemeld op elke 100.000 Nederlanders. De piek was op 20 december. De 12.998 positieve tests van die dag staan gelijk aan 74,7 nieuwe gevallen per 100.000 mensen.

Het aantal sterfgevallen blijft dalen. In de afgelopen 24 uur zijn 22 sterfgevallen gemeld. Dat wil niet zeggen dat zij allemaal in dat etmaal zijn overleden aan corona, want dit wordt soms met wat vertraging doorgegeven. In de afgelopen week steeg het aantal sterfgevallen met 166, gemiddeld bijna 24 per dag, het laagste peil sinds half oktober. Op 6 januari, rond het begin van de coronavaccinatie, meldde het RIVM 175 sterfgevallen in één enkele dag.

Sinds de start van de vaccinatie komt corona ook steeds minder voor in verpleeghuizen. Twintig bewoners testten er positief, gelijk aan het gemiddelde over de afgelopen week. Eind december en begin januari waren er dagen waarop bijna 500 verpleeghuisbewoners positief testten. Eén bewoner overleed. Iets meer dan 200 locaties kampen nog met besmettingen, het laagste aantal sinds begin oktober. Half januari hadden ongeveer 850 locaties een actieve besmetting.

Franse Tweede Kamer akkoord met draconische lockdown

De Franse Tweede Kamer, de Nationale Vergadering, is zoals verwacht akkoord gegaan met weer een nationale lockdown vanaf zaterdag. President Emmanuel Macron had die donderdag aangekondigd om de derde golf van coronabesmettingen tegen te gaan. Van de 577 parlementariërs stemden er 348 voor de nieuwe lockdown en negen tegen. Een groot deel van de oppositie boycotte de stemming.

Maar er was veel kritiek in de Nationale Vergadering op het beleid van Macron en zijn premier Jean Castex. De fractieleider van de conservatieve Republikeinen, Damien Abad, zei tegen Castex dat het parlement niet is bedoeld om telkens „uw reeks van mislukkingen” te zegenen. Het land worstelt nu weer met een sterke toename van het aantal coronapatiënten en dat leidt op sommige plaatsen, inclusief de hoofdstad Parijs, tot grote drukte in gezondheidsinstellingen. Frankrijk telt 67 miljoen inwoners en heeft met 5000 ernstig zieke coronapatiënten relatief veel mensen met Covid-19 op de intensive care.

Macron heeft bepaald dat daarom niet alleen de negentien departementen waar al een strengere lockdown was ingevoerd, maar heel het land een maand huisarrest krijgt. Het is dan nog slechts toegestaan maximaal 10 kilometer van de woning weg te gaan zonder dringende reden. En iedereen die geen werk of andere geldige reden heeft, moet vanaf 19.00 uur binnenblijven. Het is vooral dramatisch voor kinderen en jongeren en mensen die klein behuisd zijn en geen geldige reden kunnen opvoeren om de deur uit te gaan. En de scholen worden weer gesloten gedurende een maand.

Macron zei wel te hopen dat daarna het licht aan het einde van de tunnel zichtbaar wordt. Vanaf midden mei zou Frankrijk dan stap-voor-stap weer open kunnen gaan. Hij noemde daarbij terrasjes en culturele instellingen.

RIVM: vaccinstudie VS positief, maar geen reden voor versoepeling

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) reageert verheugd op een Amerikaanse studie waarin wordt geconstateerd dat onder zorgmedewerkers die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus nauwelijks nog besmettingen worden vastgesteld. „Dat is goed nieuws en in lijn der verwachting. Deze signalen hebben we ook gezien in andere studies, maar er is wel meer onderzoek nodig”, zegt een woordvoerster van het RIVM.

In een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) werden 3950 zorgmedewerkers die waren gevaccineerd met de vaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna nog wekelijks getest op corona. Een vaccin biedt geen 100 procent zekerheid, bleek nog eens. Er kwamen nog wel besmettingen voor, maar het risico daarop lag 90 procent lager na twee prikken. Dat is belangrijk, omdat tot nu toe niet helemaal zeker is of vaccinatie alleen voorkomt dat mensen echt ziek worden door het coronavirus, of ook de besmetting zelf kan voorkomen. Het CDC-onderzoek duidt op dat laatste. En wie niet besmet raakt, kan het virus ook niet verder doorgeven.

„De studie is nog te beperkt om te constateren dat geen transmissie meer mogelijk is”, zegt de RIVM-woordvoerster. Het RIVM is dan ook nog niet van plan om op basis hiervan richtlijnen te versoepelen. Mensen die zijn gevaccineerd, moeten zich nog steeds aan de voorzorgsmaatregelen houden.

„Vaccinatie beschermt jou tegen ziekte door corona, maar we weten nog niet of iemand die gevaccineerd is toch het virus kan verspreiden”, meldt de website van het instituut al langere tijd. Dat blijft vooralsnog dus zo.

CDC-chef Rochelle Walensky toonde zich tegenover MSNBC wel optimistisch over de resultaten van haar instituut: „Onze gegevens wijzen erop dat gevaccineerde mensen het virus niet bij zich dragen en niet ziek worden. En dat is niet alleen zo in klinische onderzoeken, maar het blijkt ook zo te zijn in de echte wereld.” Ook het RIVM vindt dat een sterk punt uit het onderzoek.

Onderzoek in Israël naar het Pfizer/BioNTech-vaccin wees enkele weken geleden al in dezelfde richting. In Nederland loopt momenteel geen specifiek onderzoek naar de vraag of vaccinatie alleen de ziekte Covid-19 in de meeste gevallen voorkomt, of ook de kans dat iemand het virus bij zich draagt in dezelfde mate verkleint. Het RIVM wijst erop dat in bron- en contactonderzoek wel de vraag wordt gesteld of iemand het vaccin heeft gekregen. Dat biedt wellicht mogelijkheden om studies op te zetten. Wie zich via internet aanmeldt voor een coronatest, krijgt momenteel niet de vraag of hij of zij is gevaccineerd.

Huisartsen krijgen meer AstraZeneca geleverd, GGD’en minder

Huisartsen krijgen meer doses van het coronavaccin van AstraZeneca. Zo kunnen ze meer mensen inenten. De beschikbare voorraad wordt anders verdeeld, omdat de GGD’en bijna klaar zijn met het vaccineren van mensen die in de langdurige zorg werken. Die diensten krijgen daarom minder doses. Om hoeveel doses het gaat, kunnen het ministerie van Volksgezondheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nog niet zeggen.

Huisartsen dienen het AstraZeneca-vaccin toe aan 60- tot 64-jarigen, aan mensen met het syndroom van Down en aan mensen met morbide obesitas. Daarnaast geven ze het vaccin aan niet-mobiele thuiswonende ouderen. Dat zijn mensen die zelfstandig wonen, maar niet mobiel genoeg waren om zelf naar een vaccinatielocatie te komen. „Hoe meer doses naar huisartsen gaan, hoe sneller deze mensen aan de beurt komen. Huisartsen zijn nu volop aan het vaccineren, dit is een groep die nu echt snel gevaccineerd moet worden. We zien ook dat de ruimte voor afspraken bij de GGD’en minder makkelijk wordt volgeboekt. Dan is het logisch daar de schuif in te maken”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

GGD’en vaccineren mensen die in de langdurige zorg werken. Dit is „in de afrondende fase”, maar nog niet iedereen is ingeënt. Het ministerie roept de mensen die nog niet zijn gevaccineerd op om snel alsnog een afspraak te maken. Hoeveel van hen nog geen tijd hadden voor een afspraak, en hoeveel van hen het vaccin van AstraZeneca niet willen, weet het ministerie nog niet. GGD-baas André Rouvoet had juist opgeroepen om nieuwe groepen uit te nodigen voor vaccinatie, zodat de voorraad AstraZeneca-vaccins sneller opgemaakt zou kunnen worden. Dat gebeurt nu niet.

In mei zijn de eerste zorgmedewerkers aan de beurt voor een herhaalprik met AstraZeneca. Dan wordt de verdeling veranderd en krijgen de GGD’en meer doses.

Advertentie

Autoverkoop daalt nog steeds door coronacrisis
ANP-347124281.jpg
beeld ANP, Lex van Lieshout

Het aantal verkochte nieuwe auto’s is in maart fors lager uitgevallen dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het aantal kentekenregistraties kelderde met 17,7 procent tot 24.186, melden brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging. Daarmee voelt de autobranche de lockdownmaatregelen van het kabinet, die het aantal klanten per winkel erg beperken.

De daling laat zien dat de economische crisis voor autodealers allerminst voorbij is. In maart 2020 daalden de autoverkopen al met bijna een kwart nadat het coronavirus in Nederland om zich heen had gegrepen. Ten opzichte van die crisismaand blijft de autobranche nog altijd minder nieuwe personenauto’s verkopen.

Destijds wees de branche naar fabriekssluitingen van automakers en afgenomen consumentenvertrouwen als oorzaken van de gedaalde autoverkopen. Showrooms waren toen over het algemeen wel gewoon open, terwijl ze nu slechts mondjesmaat klanten mogen verwelkomen.

In het eerste kwartaal van dit jaar daalde het aantal registraties van nieuw auto’s met ruim 21 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van 2021. In totaal ging het om 80.885 personenwagens. Voor heel 2021 rekenen BOVAG en RAI Vereniging wel op groei. Ze verwachten dat dit jaar in Nederland 400.000 nieuwe auto’s worden verkocht, tegenover 356.051 vorig jaar.

Duitse president haalt AstraZeneca-prik na onrust over vaccin
ANP-429588781.jpg
beeld AFP, Markus Schreiber

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier (65) heeft donderdag zijn eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin toegediend gekregen in het legerziekenhuis in Berlijn. Hij riep zijn landgenoten in een verklaring op ook een prik te halen.

Duitsland besloot dinsdag alleen nog 60-plussers met het middel van de Brits-Zweedse farmaceut in te enten na meldingen van zeldzame, maar zeer ernstige bijwerkingen”, zoals bloedstolsels in de hersenen, vooral bij vrouwen jonger dan 55 jaar. Het vertrouwen in het AstraZeneca-vaccin kreeg daarmee een nieuwe knauw, maar het staatshoofd doet niet moeilijk.

„Ik vertrouw de in Duitsland toegelaten vaccinatiemiddelen”, aldus Steinmeier. „Het inenten is de beslissende stap op de weg uit de pandemie. Maakt u gebruik van de mogelijkheden. Doe mee.”

Het coronavirus is nog niet onder controle in de Duitse hoofdstad. Het stadsbestuur van Berlijn besloot donderdag de contactregels aan te scherpen. Vanaf vrijdag mogen mensen tussen 21.00 uur en 05.00 uur buiten met maximaal twee mensen samen zijn, meldt persbureau DPA.

De regels voor overdag worden na Pasen gewijzigd. Bij bijeenkomsten thuis en buiten mogen nu maximaal vijf personen uit twee verschillende huishoudens bijeenkomen, kinderen niet meegeteld. Vanaf dinsdag mag nog maar één persoon een ander huishouden bezoeken. Na 21.00 uur is ook dat niet meer toegestaan.

Duizenden vaccins versneld naar Curaçao wegens situatie op eiland
ANP-428379030.jpg
Een vlucht van KLM met aan boord vaccins voor Curacao is aangekomen op de luchthaven van Willemstad. beeld ANP, Prince Victor

Nederland stuurt vrijdag versneld duizenden extra vaccins tegen het coronavirus naar Curaçao wegens de alarmerende situatie op het eiland. Door een stijging van het aantal coronabesmettingen neemt de druk op de zorg daar enorm toe. Minister-president Eugene Rhuggenaath noemde de situatie woensdag „heel ernstig”.

Het gaat om een levering van 30.000 vaccins, die behalve voor Curaçao ook bestemd is voor Aruba, aldus een woordvoerder van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

Daarnaast verleent het ministerie bijstand in de vorm van het werven van medisch personeel. Zo wordt gezocht naar beschikbare medische professionals via Amerikaanse uitzendbureaus, maar wordt ook in Nederland gekeken of mensen bereid zijn naar Curaçao af te reizen.

Duitse politie bezorgd omdat mensen regels niet meer accepteren
ANP-429169221.jpg
beeld EPA, Marcin Bielecki

De Duitse politie staat voor „moeilijke en gevaarlijke paasdagen”, omdat mensen de coronabeperkingen niet langer accepteren. Dit vreest de voorzitter van de Duitse politievakbond (DPolG), Rainer Wendt. Hij sprak met de krant Neuen Osnabrücker Zeitung.

Wendt voorziet dat het ook met „een heel zware inzet” aan politiemensen moeilijke dagen worden, omdat de mensen „steeds nerveuzer en agressiever” worden. En op veel plaatsen in het land lijkt het erg mooi weer te worden. In München bijvoorbeeld zijn de verwachtingen zonnig met temperaturen boven de 20 graden. Voor het komende weekend is de politie daar bezig honderd tot tweehonderd extra politiemensen te regelen.

Jürgen Köhnlein van de politiebond in Beieren is bang dat de politie de kop van Jut wordt, wanneer mensen hun onvrede over politici en coronamaatregelen tegenover agenten gaan uiten. Köhnlein verwacht dat er in de stad behalve veel recreanten op pleinen en in parken, ook veel demonstranten zullen zijn.

De politie in Stuttgart rekent zaterdag al op een grote demonstratie van zeker 5000 mensen. Uit deze stad stamt de beweging Querdenker (Dwarsdenkers) die haar eerste verjaardag viert en al een jaar lang tegen coronamaatregelen betoogt. Querdenker stelt dat de beperkingen indruisen tegen de grondrechten en dat de coronamaatregelen schadelijker zijn dan het gevaar van het coronavirus zelf. Er worden ook tegendemonstraties, met onder meer de antifascistische beweging Antifa.

Baas spoorwegen België dreigt treinverkeer naar kust te stoppen
ANP-375920662.jpg
beeld AFP, Eric Lalmand

De baas van de Belgische spoorwegen (NMBS) dreigt het treinverkeer naar de kust in de paasvakantie stil te leggen. In een brief aan de regering waarschuwt NMBS-topvrouw Sophie Dutordoir dat de uitvoering van een speciale coronamaatregel, waarbij passagiers alleen aan het raam mogen zitten, „onbeheersbaar” kan worden.

Reizigers ouder dan twaalf jaar mogen van zaterdag 3 tot en met zondag 18 april op weg naar en van de Belgische kust uitsluitend op de stoelen aan het raam zitten. Alleen kinderen mogen daarnaast plaatsnemen.
Volgens Dutordoir is het handhaven van deze regel ondoenbaar voor het personeel en leidt het tot lange wachttijden voor passagiers. „De risico’s voor de reizigers en voor ons personeel zouden onaanvaardbaar zijn.” De brief aan premier De Croo en zijn ministers van Binnenlandse Zaken en Transport is uitgelekt naar een aantal Franstalige kranten.

Tijdens het mooie weer van de afgelopen dagen was er al zonder de speciale maatregel voor de paasvakantie sprake van overvolle treinen en perrons. „De situatie die we de laatste uren op het terrein hebben waargenomen, toont aan dat de gemaakte afspraken en de gezamenlijke inspanningen niet voldoende zijn om de toestroom van reizigers te stoppen”, schrijft Dutordoir volgens VRT Nieuws. De verplichting om alleen de raamplaatsen te bezetten is door het Overlegcomité van de zes regeringen in het land ingesteld.

Dutordoir eist snel een oplossing. Ze stelt voor dat de NMBS toestemming krijgt om al zijn treincapaciteit in te zetten of de regering vaardigt een ordemaatregel uit die verplaatsing per trein naar de kust aan banden legt. Een reserveringssysteem ziet ze niet zitten omdat dat op korte termijn niet uitvoerbaar zou zijn.

Volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne is de toepassing van de regel „doenbaar”. Op de radio zei hij dat ze een duidelijk doel dient: de volksgezondheid. „Als mensen lang in een gesloten ruimte zitten, verhoogt dat het risico op besmetting.” Volgens Van Quickenborne kan de NMBS een beroep doen op extra politieagenten om de massa in de stations onder controle te houden.

Grapperhaus niet besmet met corona, gaat uit quarantaine
ANP-429584197.jpg
beeld ANP, Bart Maat

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) is niet besmet met het coronavirus. De test die hij woensdag liet doen, is negatief, laat hij op Twitter weten.

De CDA-bewindsman verliet in allerijl een debat in de Eerste Kamer nadat hij bericht had gekregen dat hij vrijdag in de buurt was geweest van iemand die besmet was met het coronavirus. Hij liet zich testen, en ging in quarantaine.

Grapperhaus was naar eigen zeggen niet dichtbij de besmette persoon geweest, maar nam het zekere voor het onzekere. „De uitslag is negatief, dus ga ik vandaag weer uit mijn vrijwillige quarantaine.”

Europa vaccineert ‘onacceptabel traag’, zegt WHO
ANP-423099982.jpg
beeld AFP, Alexander Astafyev

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft kritiek geuit op de vaccinatiecampagnes in Europese landen. Die komen veel te traag van de grond, zegt regiodirecteur Hans Kluge. Hij noemt dat onacceptabel en pleit ervoor „iedere dosis die we op voorraad hebben” onmiddellijk te gebruiken. Ook moet de vaccinproductie volgens hem omhoog.

Kluge waarschuwt dat de huidige vaccinatiecampagnes mensen en overheden een „vals gevoel van veiligheid” kunnen geven. De WHO noemt de situatie in Europa „zorgelijker dan we in maanden hebben gezien”. Het virus zou weer sneller om zich heen grijpen binnen alle leeftijdsgroepen, met uitzondering van mensen boven de 80. Ouderen worden vaak met voorrang gevaccineerd en dat lijkt nu positieve gevolgen te hebben.

Veel andere Europeanen moeten nog wachten op hun inenting. „10 procent van de totale bevolking van de regio heeft 1 dosis van een vaccin gehad”, zegt de WHO. 4 procent van de inwoners van de regio zou beide prikken hebben gehad. Die regio Europa van de WHO bestaat onder meer uit EU-lidstaten als Nederland, maar ook uit landen als Kazachstan en Oezbekistan in Centraal-Azië.

De organisatie wijst vlak voor Pasen ook op de risico’s die gepaard gaan met de komende religieuze feestdagen. Dan gaan mensen naar verwachting vaker op pad en wordt ook meer afgesproken. Ook speelt mee dat de Britse variant van het virus volgens de WHO nu dominant is in de regio. Die mutant wordt volgens de organisatie sneller overdragen en heeft een grotere impact op de volksgezondheid.

‘Baankansen jongeren nu slecht, na crisis oudere krachten de dupe’
ANP-371920928.jpg
beeld ANP, Jeroen Jumelet

De arbeidsmarktpositie van jongeren is door de coronacrisis verslechterd. Wel lijkt het erop dat hun baankansen kunnen terugkeren als de economie weer herstelt. En dan kunnen juist de wat oudere werknemers het moeilijker krijgen, stellen deskundigen van De Nederlandsche Bank (DNB).

Door de forse steunmaatregelen van de overheid bleef een flinke toename van de werkloosheid vorig jaar uit. Volgens experts bij de centrale bank valt wel op dat jongeren de hardste klappen incasseerden op de arbeidsmarkt. Van de jongeren tot 25 jaar was op een gegeven moment meer dan 11 procent werkloos, terwijl de werkloosheid onder 25- tot 45-jarigen slechts opliep tot 3,9 procent.

Het verschil in de ontwikkeling van de werkgelegenheid tussen jongeren en andere leeftijdsgroepen noemt DNB nog „pregnanter”. Zo nam het aantal jongeren in de werkzame beroepsbevolking veel sterker af. Sinds december is het aantal werkende 25- tot 45-jarigen bovendien weer groter dan in maart vorig jaar. Maar het aantal jongeren dat aan de slag is, neemt sinds oktober weer af. In februari dit jaar lag dit aantal nog steeds zo’n 5 procent onder het niveau van het begin van de crisis.

Volgens DNB hangen de verschillen samen met het feit dat een ruime meerderheid van de jongeren een flexibel arbeidscontract heeft en dat relatief veel jongeren werken in zwaar getroffen sectoren, zoals horeca en handel.

Maar de kenners denken dat het beeld op de arbeidsmarkt straks zomaar kan omslaan. Er zou een „reële kans” zijn dat bij de aanvang van het herstel juist de arbeidsmarktpositie van oudere leeftijdsgroepen onder druk komt te staan.

Een stijging van het aantal faillissementen en reorganisaties lijkt onvermijdelijk, zeker na het aflopen van de steunmaatregelen. Waarschijnlijk zal dan het baanverlies onder veelal oudere vaste krachten toenemen. En net als na de financiële crisis van 2009 zou dit juist weer een impuls kunnen geven aan de werkgelegenheid van jongere werknemers en flexibele arbeid, aldus de centrale bank.

‘Elizabeth heeft tweede coronaprik gehad’
ANP-429739505.jpg
beeld AFP, Steve Reigate

Koningin Elizabeth heeft ook haar tweede coronavaccinatie ontvangen. Volgens het Britse tabloid The Sun kreeg de 94-jarige vorstin haar tweede prik in aanloop naar haar eerste publieke optreden van het jaar.

Volgens paleisbronnen was het uitstapje van de koningin woensdag het bewijs dat zij haar tweede coronaprik heeft ontvangen. „Gezien het feit dat de koningin een publieke verschijning maakt, ongeveer twaalf weken na de aankondiging van haar eerste vaccin, is het duidelijk dat ze haar tweede vaccin al heeft ontvangen.”

Elizabeth ging voor het eerst in maanden weer op pad. De 94-jarige vorstin bleef dicht in de buurt van Windsor Castle en ging naar het 6 kilometer verderop gelegen luchtmacht-monument in Runnymede, ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Koninklijke Australische Luchtmacht.

De koningin en haar man prins Philip hadden in januari al hun eerste prik ontvangen. Later zei de Queen daarover dat die „helemaal geen pijn deed”.

Winkeliers kampen met wegblijvende klanten
ANP-429615624.jpg
Fashion Outlet Bataviastad. Vanwege de coronapandemie kan er alleen op afspraak worden gewinkeld. beeld ANP, Koen van Weel

Steeds meer mensen komen niet opdagen als ze een afspraak hebben gemaakt om te komen shoppen. Inmiddels komt tien procent van de klanten zijn afspraak niet na en dat percentage stijgt, blijkt uit navraag bij BNR bij brancheclubs. Bij sommige grote winkels blijft nu al tot een derde van de klanten weg.

Aan het begin kwam iedereen gewoon langs, zegt directeur Eus Peters van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND), die grote winkelketens als Action, Gamma en MediaMarkt vertegenwoordigt. „Daarna zien we het aantal instorten, elke week met ongeveer een procent.” Vooral als klanten relatief anoniem kunnen winkelen laten zij het vaker op het laatste moment afweten.

Volgens INretail haakt bij een aantal grote winkels zelfs 20 tot 30 procent van de klanten af. De schade loopt naar verluidt in de tientallen miljoenen euro’s per week.

Italië verplicht coronavaccinatie voor zorgmedewerkers
ANP-426832116.jpg
beeld AFP, Andreas Solaro

Italië verplicht een coronavaccinatie voor veel medewerkers in de zorg. Als je het inenten weigert, krijg je een andere functie in de medische sector, het liefst zonder contact met patiënten. Als je dat niet accepteert, kan salaris worden ingehouden.

De regering in Rome wil met het besluit tegengas bieden aan de scepsis die een deel van het medisch personeel heeft over coronavaccinaties. De medewerkers in bijvoorbeeld ziekenhuizen en apotheken die zich niet laten vaccineren, krijgen taken toegewezen die geen risico op verspreiding opleveren.

Nieuw liveblog

De redactie heeft een nieuw liveblog gestart. Lees /artikel/921030-strengere-lockdown-voor-heel-frankrijk-vanaf-zaterdag het liveblog van woensdag terug.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer