Kerk & religie

Ds. Kort reageert op ophef; Sionkerk Urk verdeelt kerkgangers in groepen

Het gedrag van kerkgangers mag „nooit aanstoot geven”, aldus ds. A. Kort, „dan zou de Naam des Heeren gesmaad zijn en Zijn dienst bespottelijk gemaakt kunnen worden. We zoeken onze naaste te winnen in een heilige wandel.”

Redactie kerk
31 March 2021 20:00
Burgemeester Vroom bezocht dinsdag de kerk van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Krimpen aan den IJssel. beeld ANP, Robin Utrecht
Burgemeester Vroom bezocht dinsdag de kerk van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Krimpen aan den IJssel. beeld ANP, Robin Utrecht

nDe predikant van de oud gereformeerde gemeente in Nederland (oggiN) te Krimpen aan den IJssel verklaarde dit woensdag in een schriftelijke reactie tegenover het tv-programma Hart van Nederland van de zender SBS6. Het programma spreekt van een „exclusief” interview.

Op de vraag of hij „de verontwaardiging over een drukbezochte kerkdienst in coronatijd” snapt, antwoordt ds. Kort dat hij er goed kan „inkomen dat mensen zo denken. Zelf zijn wij, en de meesten in de kerk, ook in meerdere of mindere mate ziek geweest (maar niet in de kerk besmet). Ze zijn vreselijk angstig gemaakt. Op een abnormale wijze hebben de virologen en de regering een angstcultuur gecreëerd. Wijzelf berusten in het beleid van God. Tot Hem nemen we de toevlucht.”

De predikant laat verder weten dat hij de kerkgangers de afgelopen tijd –„tijdens dit irritante en respectloos gedrag van de reporters”– al veel op „kalmte en zelfbeheersing” heeft gewezen, „opdat de Naam van Christus niet gelasterd zou worden. Dat ging behoorlijk goed, maar een confrontatie [als die van afgelopen zondag] leek onvermijdelijk. Al een jaar lang worden we geteisterd, geïntimideerd door de pers, een homobeweging uit Rotterdam (COC) en een lokale partij binnen de gemeenteraad.”

Hart van Nederland stelt ook de vraag of de ”Mieraskerk” dit paasweekend beveiliging moet inzetten om de diensten veilig te laten verlopen. Ds. Kort: „Nee hoor, we zijn geen vechters. Maar al die intimidaties maken de gemoederen wel meer verhit. De jongeren laten weleens merken dat dit getreiter nu eens een keer moet ophouden. Op die manier moeten we weleens sussend optreden. Daar luisteren ze gelukkig ook wel naar, maar in een opwelling gaat er weleens iets mis. Dat is in de afgelopen tijd gebleken. Maar wij zijn vreedzaam. Waarom laten ze ons niet met rust?”

Urk

Intussen meldde het ANP woensdag dat de kerkenraad van de Sionkerk in Urk het kerkgebouw rond Goede Vrijdag en Pasen niet meer openstelt voor alle leden, maar de kerkgangers in twee groepen verdeelt. Een woordvoerder van de gereformeerde gemeente bevestigde berichtgeving hierover van Omroep Flevoland. De gemeente doet dit omdat er „signalen vanuit de overheid waren dat de veiligheid van de gemeenteleden niet voldoende kon worden gewaarborgd.”

De maatregel komt na een week waarin er veel is gebeurd rond de Sionkerk, die in weerwil van de corona-adviezen van de regering het kerkgebouw openstelde voor veel mensen. Zondag liep het bij de ochtenddienst uit de hand. De gemeente zegt dit tijdens de diensten op Goede Vrijdag en Pasen te willen voorkomen, onder meer door de kerkgangers in twee groepen op te splitsen. „We willen dat de toon anders wordt.”

Volgens de woordvoerder is het nooit de bedoeling geweest om te provoceren. „Wij zijn geen anti-groep die op ramkoers ligt met de overheid, ook niet qua corona. Wij zien gewoon geen perspectief in de door de overheid voorgestelde route uit de crisis, maar we zijn niet opstandig.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer