Toename aantal abortussen in 2019
Het aantal zwangerschapsafbrekingen in Nederland is in 2019 met 1231 toegenomen ten opzichte van 2018.
Omgerekend komt dat neer op een stijging van 4 procent, waardoor er in 2019 32.233 abortussen werden uitgevoerd.
Dat blijkt uit het maandag gepubliceerde, jaarlijkse rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over de Wet afbreking zwangerschap (Wafz).
De stijging van 4 procent is beduidend hoger dan die van 1,5 procent in 2018 en die van 1,26 procent in 2017. Op basis van de gegevens die de vergunninghoudende abortusklinieken en ziekenhuizen aan de zorginspectie aanleverde, valt er daarvoor „geen verklaring” te geven, zo meldde demissionair zorgminister De Jonge maandag in de begeleidende brief waarin hij het rapport aan de Tweede Kamer aanbood.
Ook het aantal afgebroken tienerzwangerschappen bij meiden onder de 19 is voor het eerst sinds jaren weer gestegen. In 2019 ging het om 2653 abortussen; 8,23 procent van het totaalaantal.
De toename van het aantal zwangerschapsafbrekingen is ook terug te zien in de relatieve cijfers. Zo steeg het aantal abortussen per 1000 levendgeborenen, de zogenaamde abortusratio, van 164 naar 171.
Van de vrouwen die de vrucht lieten verwijderen, had 34,6 procent al eerder een abortus ondergaan. Dat is iets minder dan in 2018 (35,4 procent) en vergelijkbaar met het percentage van 2017. Het op het verminderen van het aantal herhaalabortussen gerichte beleid van De Jonge sorteert daarmee ogenschijnlijk nog maar weinig effect.
Bijna 47 procent van de vrouwen die in 2019 een abortus liet uitvoeren, had nog geen kinderen; een vergelijkbaar percentage als in 2018 en 2019. Uit de ingevulde modelformulieren van de Wafz-registratie blijkt dat 1209 zwangerschappen werden afgebroken vanwege de resultaten van prenatale diagnostiek; bijna evenveel als in 2018 (1211).
De Nederlandse Patiëntenvereniging (NPV) noemt de stijging van 4 procent groot genoeg om een nader onderzoek te rechtvaardigen. Daarin zou moeten worden nagegaan in welke noodsituatie de zwangere vrouw verkeerde en of falende anticonceptie bij de toename wellicht een rol heeft gespeeld, aldus de NPV.
Ook ChristenUnie-woordvoerder Carla Dik-Faber noemt het belangrijk om meer inzicht te krijgen in de toename van het aantal abortussen. „Als we daar meer informatie over krijgen, kunnen we vrouwen beter helpen om onbedoelde zwangerschappen te voorkomen.” Omdat de ChristenUnie pal staat voor de beschermwaardigheid van het leven én voor goede zorg voor onbedoeld zwangere vrouwen vind ik het „een zorgelijke ontwikkeling” dat het abortuscijfer voor het tweede jaar op rij stijgt, aldus Dik-Faber.