EU-leiders broeden op extraatje voor EU-land met weinig vaccins
EU-landen waar het inenten niet opschiet omdat ze te weinig coronavaccins hebben, krijgen waarschijnlijk wat extra vaccins. De EU-leiders willen de achterblijvers weer vaart geven, al was het maar omdat ze ook moeilijk van het virus afraken als het nog bij de buren rondwaart. Ze willen daarvoor een vervroegde levering van Pfizer-vaccins gebruiken.
Oostenrijk en vijf andere EU-landen klaagden eerder deze maand dat sommige lidstaten veel meer vaccins hebben dan zij. De doses worden in principe eerlijk verdeeld, maar sommige landen bedankten voor bijvoorbeeld het dure Pfizer-vaccin en mikten op dat van AstraZeneca. Maar de aanvoer van dat vaccin valt keer op keer tegen.
De EU-leiders voelen er wel voor om achterop geraakte landen als Letland en Slovenië een deel van de meevaller van Pfizer van totaal 10 miljoen doses te geven. Maar de discussie daarover verliep toch moeizaam, omdat Oostenrijk een hoeveelheid vaccins opeist. Van de achterblijvers staat Oostenrijk er nog relatief goed voor. Bondskanselier Sebastian Kurz sloeg de afgelopen weken toch hard om zich heen. Daarmee lijkt hij welwillendheid te hebben verspeeld.
Nederland en andere landen „denken dat Oostenrijk niet meteen het eerste land is dat een probleem heeft”, zei premier Mark Rutte na afloop van de top. „Wij zijn wat meer onder de indruk van de zorgen die leven in landen als Bulgarije, Letland en Kroatië.” De discussie met Oostenrijk slurpte een groot deel van de tijd van de EU-leiders op.
De ambassadeurs van de EU-landen gaan nu afspreken hoe ze de 10 miljoen vaccins gaan verdelen. Dat doen ze „in een geest van solidariteit”, verklaarden Rutte en zijn collega’s. Ze houden vast aan de afspraak dat ieder land naar inwonertal zijn deel krijgt. Landen die eerder hebben afgezien van Pfizer-vaccins, kunnen daardoor mogelijk toch weer aanspraak maken op hun portie van de partij van 10 miljoen.
Het is nog onduidelijk wat dat zal betekenen voor landen die de afgelopen tijd de vaccins hebben gekocht waarvoor andere lidstaten bedankten, zoals Nederland. Mogelijk verliezen zij wat van hun grotere deel.
België rekent in ieder geval op een deel van de miljoenenpartij. „Ook België zal daarvan kunnen profiteren”, zei premier Alexander De Croo na de top.