EU-leiders willen Turkije belonen, maar blijven dreigen met straf
Als Turkije zich zo constructief blijft opstellen als de laatste maanden, wil de EU nauwer met het buurland samenwerken. Dan kan de onderlinge handel bijvoorbeeld worden vergemakkelijkt. Maar als Turkije weer terugvalt in „provocaties” kan het strafmaatregelen verwachten, zo zijn de EU-leiders tijdens hun onlinetop overeengekomen.
Premier Mark Rutte en zijn collega’s spraken in december nog af verdere strafmaatregelen voor te bereiden. Maar die zijn voorlopig de ijskast ingegaan, nu de regering in Ankara een vriendelijker toon aanslaat en bijvoorbeeld overleg zoekt met EU-lidstaat Griekenland.
Als de Turkse president Erdogan op deze voet doorgaat, kan de EU bijvoorbeeld aan de slag met „het moderniseren van de douaneunie” met Turkije. Die overeenkomst stamt uit de jaren negentig en is erg beperkt. Ankara vlast al lang op een uitbreiding daarvan, die Turkije en de EU veel ruimere toegang moet bieden tot elkaars markt.
Maar de regering in Ankara keerde zich al eerder plots weer van de EU af en rakelde bijvoorbeeld de oude conflicten met EU-lidstaten Griekenland en Cyprus op. Daarom waarschuwen de EU-leiders dat ze dan „vastberaden” ingrijpen en Turkije voor sancties moet vrezen.