Kerk & religie
Baptisten Amersfoort kunnen nog niet naar Heilig Kruiskerk

Baptisten in Amersfoort kunnen nog niet verhuizen naar een kerk in de stad. Parochianen willen hun kerkgebouw behouden voor de rooms-katholieke eredienst.

Jan Kas
Heilig Kruiskerk te Amersfoort. beeld Wikipedia
Heilig Kruiskerk te Amersfoort. beeld Wikipedia

Een plek waar ook buiten de zondagse kerkdiensten activiteiten mogelijk zijn. De Baptistengemeente Amersfoort zoekt er al jaren naar. Nu komt ze nog samen in het Farelcollege in de stad. Voor coronatijd waren er doorgaans 300 tot 400 kerkgangers en ruim 150 kinderen. De Heilig Kruiskerk van de rooms-katholieke parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort is nu in het vizier.

Kardinaal Eijk van het aartsbisdom Utrecht besloot in januari dat de kerk per 31 maart niet meer voor de eredienst mag worden gebruikt. In zijn decreet bepaalde hij dat afgelopen zondag er de laatste eucharistieviering zou worden gehouden.

Het kerkgebouw in de wijk Kruiskamp, sinds in 1958 in gebruik, wordt afgestoten. Het parochiebestuur zegt –onder parochie vallen ook Hoogland en Hooglanderveen– niet langer vijf kerklocaties in stand te kunnen houden. In 2012 waren er nog tien zogeheten vierplekken.

Jaarlijks kampt de parochie met een financieel tekort van minstens twee ton. De aantallen parochianen en kerkgangers lopen fors terug, evenals de inkomsten uit de actie Kerkbalans. Uit de wijken van de geloofsgemeenschap Heilig Kruis, met veel sociaaleconomisch zwakkere bewoners, wordt financieel weinig bijgedragen.

Buiten coronatijd waren er op zondag in de Heilig Kruiskerk 180 tot 220 kerkgangers, maar volgens Eijk kwam tweederde van hen uit andere delen van Amersfoort. Een petitie waarin parochiebestuur en bisdom werden verzocht de kerk als vierplek te handhaven, werd vorig jaar 800 keer ondertekend.

Het bestuur is blij met de baptistengemeente als mogelijke huurder. „Daarmee kan de locatie voor het christelijke geloof behouden blijven en de parochie de dringend noodzakelijke inkomsten verwerven”, aldus een verklaring. De verhuur wordt nu uitgesteld omdat enkele parochianen een beroepsprocedure in Rome hebben aangespannen tegen de onttrekking van hun kerk aan de rooms-katholieke eredienst.

Van het parochiebestuur hebben de baptisten vernomen dat het beroepsproces twee maanden tot twee jaar kan duren. „We begrijpen wel dat het bezwaar níet tegen onze gemeente is gericht”, zegt voorzitter Thijs Vietje. „We snappen heel goed dat het pijn doet als een kerk waar je misschien wel eigenhandig aan hebt helpen bouwen, gesloten dreigt te worden.”

De baptisten gaan ondertussen „rustig voort met de verkennende fase”, aldus Vietje. „Er zijn meer hobbels te nemen. De kerk is een gemeentelijk monument. Er zullen aanpassingen nodig zijn om er voor onze gemeente een mooie locatie van te maken. We vertrouwen hierin op God voor een goede uitkomst, op het goede moment.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer