Buitenland

‘Tuberculose blijft bron van zorg in Europa en Centraal-Azië’

Tuberculose (tbc) blijft een grote bron van zorg op het gebied van volksgezondheid in Europa en Centraal-Azië, waarschuwen meerdere volksgezondheidsagentschappen. Tbc was afgelopen jaar de dodelijkste infectieziekte na Covid-19 in die delen van de wereld.

ANP
22 March 2021 15:26

De laatste data over tbc-gevallen zijn uit 2019, toen er ongeveer 246.000 gevallen van werden vastgesteld, een afname van 13.000 ten opzichte van een jaar eerder. Europa en Centraal-Azië waren wereldwijd goed voor 2,5 procent van alle besmettingen, aldus het Europees Centrum voor Ziektepreventie (ECDC) in Stockholm en de Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Kopenhagen.

Volgens de WHO zijn in Europa en Centraal-Azië naar schatting 20.000 doden gevallen door tuberculose in 2019. Door de coronapandemie stokt de aanpak van tbc, onder meer doordat er minder testen worden uitgevoerd en minder patiënten worden behandeld. Daardoor is er een risico dat niet-gediagnostiseerde tbc-patiënten anderen aansteken.

Ook is er grote bezorgdheid over multiresistente varianten van tbc, wat inhoudt dat de bacterie bestand is tegen de twee krachtigste antibiotica. „Het risico van een medicijnbestendige tbc wordt steeds reëler, en dat is geen risico dat we willen nemen”, waarschuwt Europa-chef van de WHO Hans Kluge.

Onder het Europese werkgebied van de WHO vallen 53 landen, van IJsland tot Oezbekistan. Ook Rusland en Turkije vallen onder het werkgebied. Achttien landen, met name in Midden-Europa, Oost-Europa en Centraal-Azië, zijn goed voor 80 procent van de gevallen in de regio.

De meeste gevallen werden vastgesteld in Rusland (73.000), gevolgd door Oekraïne (34.000), Oezbekistan (22.000) en Roemenië, Turkije en Kazachstan (allen ongeveer 13.000 gevallen). De cijfers zijn gepubliceerd in aanloop naar Wereldtuberculosedag, woensdag.

Het aantal tbc-patiënten in Nederland neemt al jaren geleidelijk af. In 2019 werden er in Nederland 759 gevallen van tuberculose vastgesteld, aldus de laatste kerncijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In iets meer dan de helft van de gevallen daarvan betrof het tuberculose in de longen. De variant buiten de longen is vrijwel nooit besmettelijk maar is ook moeilijker op te sporen.

Volgens een RIVM-rapport van vorig jaar over tuberculose in Nederland waren er in 2019 volgens voorlopige cijfers zeven doden gevallen aan tbc. In 2018 waren er zes sterfgevallen als gevolg van tbc, 0,8 procent van het totale aantal gediagnostiseerde patiënten dat jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer