Binnenland

Voor 1 euro eigenaar van de Pinkeveersebrug

De vervallen historische Pinkeveersebrug in Giessenburg wordt vernieuwd. Voor het symbolische bedrag van 1 euro wordt Wout de Jong, die ernaast woont, eigenaar van de houten brug.

Aad Alblas
18 March 2021 20:21
De nieuwe Pinkeveersebrug wordt weer een houten exemplaar. Eigenaar Wout de Jong krijgt hulp bij het onderhoud. beeld Aad Alblas
De nieuwe Pinkeveersebrug wordt weer een houten exemplaar. Eigenaar Wout de Jong krijgt hulp bij het onderhoud. beeld Aad Alblas

De houten brug heeft de status van gemeentelijk monument, maar verkeert in slechte staat. Eigenaar waterschap Rivierenland zette de oeververbinding daarom op de nominatie voor sloop. Giessenburgers hebben dat weten te voorkomen. De brug wordt nu nieuwgebouwd naar het originele concept. Er is in Giessenburg het nodige over te doen geweest.

Kennelijk heeft u uw nek uitgestoken voor de brug?

„Voordat de brug in 1883 werd gebouwd was het een veer, het Pinkeveer. Dat was een belangrijke schakel in de postkoetsroute van Gorinchem naar Gouda. In 1883 maakte het veer plaats voor een brug, de Pinkeveersebrug. Die was vijf generaties lang eigendom van onze familie De Jong. De huidige brug, gebouwd in 1962, was een van de laatste tolbruggen in Nederland. Tot in de jaren vijftig werd ook daadwerkelijk tol geheven.”

De brug bleef geen eigendom van de familie?

„Met de ruilverkaveling van de Alblasserwaard in 1984 werd de brug eigendom van de gemeente. Vervolgens werd in 1995 waterschap Rivierenland eigenaar van de brug. Maar de brug raakt steeds verder in verval en moet vervangen worden.”

Dat betekende slopen?

„Sinds 1995 is er geen onderhoud meer gepleegd. Het waterschap maakte plannen om de brug te slopen en er een stalen exemplaar voor terug te plaatsen dat minder onderhoud behoeft. Daarop startten Giessenburgers een petitie die door meer dan duizend mensen werd getekend. Aanvankelijk wilde de gemeente de brug van het waterschap overnemen. De erfgoedcommissie gaf daarvoor goedkeuring, waarop de gemeente een sloopvergunning wilde afgeven. Daarop diende ik een handhavingsverzoek in.”

De brug gaat nu terug naar de familie?

„Mijn handhavingsverzoek bracht de gemeente in een spagaat. Die trok de sloopvergunning in. Toen dacht ik: laat mij dan het onderhoud voor de nieuwe brug doen. Daar wilde ik voor 25 jaar voor tekenen. Vervolgens heb ik met mijn kinderen overlegd om de brug in mijn nalatenschap op te nemen. Zo komt de brug na weer terug in de familie. Ik woon zelf in het huis naast de brug. Het huis dat eerst tolhuis was en later een café zou worden, maar daar is het nooit van gekomen.”

Een brug onderhouden betekent nogal wat?

„Ik heb zo veel reacties van Giessenburgers gehad dat ik de houten brug elke drie maanden wel van een verflaag zou kunnen voorzien.”

In de schijnwerpers: rubriek voor opmerkelijk regionaal nieuws

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer