Palestijnse machtsstrijd verplaatst zich naar ziekbed van Arafat
De interne Palestijnse machtsstrijd om de opvolging van Yasser Arafat heeft zich maandag naar de rand van het ziekbed van de Palestijnse leider in Frankrijk verplaatst. Ondanks kritiek van Arafats echtgenote Suha, dat zij samenzweren om de macht van haar man onder elkaar te verdelen, zijn premier Ahmed Qureia, PLO–leider Mahmoud Abbas, minister van buitenlandse zaken Nabil Shaath en parlementsvoorzitter Rauhi Fattouh via Jordanië afgereisd naar Parijs. „Wij willen direct van de doktoren horen hoe president Arafat eraan toe is", zei Shaath.
De Palestijnse leiders hebben dinsdag afspraken met de Franse minister van buitenlandse zaken Michel Barnier en president Jacques Chirac. Of zij Arafat zelf te zien krijgen is de vraag. Een woordvoerder van het militaire hospitaal waar Arafat behandeld wordt, zei dat Arafat in stabiele toestand op de intensive care ligt. „De medische toestand van de heer Arafat dwingt ons het bezoek te beperken", zei woordvoerder Christian Estripeau.
Arafat (75) heeft nooit een opvolger aangewezen en gevreesd wordt dat er chaos zal uitbreken als hij overlijdt. Het waarnemend leiderschap op de Westoever spant zich in om een schijn van eensgezindheid op te houden, maar in de afgelopen dagen lijkt tweespalt te zijn ontstaan tussen de leiders op de Westoever en hardliners die in ballingschap leven.
Suha was fel in haar kritiek op de Palestijnse interim-leiding. „Ze willen Abu Ammar (de ’nom de guerre’ van Arafat) levend begraven", zei ze in een telefoongesprek met de televisiezender Al-Jazeera vanuit het ziekenhuis. Hoewel wordt aangenomen dat Arafat niet meer bij kennis is, zei Suha Arafat (41) dat het goed met hem gaat en dat hij naar huis terug zal keren.
De Palestijnse leiders zijn boos op Suha, legde een naaste medewerker van Yasser Arafat uit. Volgens de medewerker, Tayeb Abdel Rahim, probeert Suha in haar eentje de dienst uit te maken. Ook anderen verwijten haar dat ze te veel macht naar zich toe probeert te trekken, terwijl ze haar man pas twee weken geleden na meer dan drie jaar voor het eerst weer zag. „Het is belachelijk dat Suha daar zit en beslist wanneer, hoe en wie’ Arafat mag bezoeken, zei Sufian Abu Zaida, een bestuurder van de Palestijnse Autoriteit.
Na de uitval van Suha zagen de Palestijnse leiders in eerste instantie af van de reis naar Frankrijk. Maar zij besloten uiteindelijk toch te gaan na overleg met Mohammed Dahlan, de voormalige veiligheidschef uit Gaza die Arafat vorige week naar Parijs vergezelde en zondagavond op de Westoever terugkeerde.
De opmerkingen van Suha passen in een machtsstrijd die lijkt te zijn uitgebarsten. Afgelopen week meldde de PLO-hardliner Farouk Kaddoumi zich in Parijs. De oude garde rond Arafat zou in hem een geschikte opvolger zien. Qureia, Abbas, Shaath en Fattouh zouden met hun bezoek aan het Franse legerziekenhuis willen voorkomen dat Kaddoumi een greep naar de macht kan doen. Kaddoumi is relatief onbekend. Toen Arafat tien jaar geleden naar de Palestijnse gebieden verhuisde, koos hij ervoor in Tunis te blijven.
Arafat werd 29 oktober met een onbekende aandoening naar Frankrijk overgebracht. Wat hem precies scheelt is niet bekendgemaakt. Ziekenhuiswoordvoerder Estripeau zei dat Arafat „afwijkingen" aan zijn bloed had toen hij werd opgenomen. „Na een fase van vijf dagen waarin onder behandeling van symptomen een verbetering intrad, werd de gezondheidstoestand van president Yasser Arafat zorgwekkend en moest hij naar de intensive care worden overgeplaatst.’ De Franse minister van buitenlandse zaken Michel Barnier noemde Arafats toestand zondag stabiel, maar „zeer complex" en „zeer ernstig".