Rechter beslist dinsdag over voortbestaan Vlaams Blok
De ultranationalistische partij Vlaams Blok bestaat mogelijk nog maar enkele dagen. Het Hof van Cassatie, de hoogste rechtsinstantie in België, buigt zich dinsdag over een verbod op de partij. Eerder dit jaar verbood de beroepsrechter in Gent het Vlaams Blok al wegens racisme. Als dat verbod wordt bevestigd, gaat de partij zo goed als zeker verder onder een nieuwe naam als Vlaams Belang of Vlaamse Liga. Daarvoor zijn ook al websites gereserveerd.
Volgens partijkopstuk Dewinter staat het voor 80 procent vast dat Cassatie het verbod bevestigt. Hangende het beroep bij Cassatie kon de partij de afgelopen maanden wel gewoon door blijven functioneren. Feitelijk gaat het niet om een veroordeling van de partij, maar drie daaraan gelieerde organisaties, zoals de eigen Nationalistische Omroepstichting (NOS). Deze Vlaamse ’NOS’ krijgt zendtijd voor derden op de publieke zender VRT.
Via de drie organisaties ontvangt het Blok ook alle overheidssteun. Bij een definitief verbod van de drie organisaties droogt meteen ook de financiering van de partij op. Elke Belgische politieke partij krijgt een overheidssubsidie per uitgebrachte stem en het aantal parlementsleden.
In een poging het Hof mild te stemmen en ook in de toekomst meer gematigde kiezers aan te lokken, heeft het Blok zaterdag al de scherpste kantjes van het programma gehaald. Zo is het oude zeventigpuntenplan, dat voorzag in de terugkeer van alle niet–Europese migranten, geschrapt. In een nieuwe beginselverklaring vraagt het Blok om integratie-examens. Vrouwen die een hoofddoek dragen, kunnen volgens Dewinter overigens niet slagen voor de integratieproef.
Ook tal van andere volgens de partij verouderde bepalingen zijn geschrapt, zoals steun aan het apartheidsregime in Zuid–Afrika. Verder pleit het Vlaams Blok ook niet meer voor dienstplicht. De partij wil daarnaast ook komen tot meer interne democratie, onder meer door een verkiezing van de voorzitter door de leden. Nu runnen partijvoorzitter Vanhecke, Dewinter en fractieleider in de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers Annemans de partij zonder inspraak van anderen.
Vanhecke zei zondag nog op de Vlaamse televisiezender VRT dat hij in juni al „door de Vlaamse kiezer is vrijgesproken". Bij de regionale verkiezingen groeide het Vlaams Blok toen namelijk uit tot tweede partij in Vlaanderen met 24,1 procent van de stemmen. In diverse peilingen komt het Vlaams Blok momenteel naar voren als grootste partij in Nederlandstalig België.
Volgens de partijvoorzitter is het verbod het werk van de politieke aartsvijand van het Blok, de Franstalige socialisten van de PS, die de rechtspraak zouden hebben beïnvloed. Vanhecke noemt een verbod ook onzinnig, „omdat in Nederland regering en oppositie nu maatregelen tegen moslimfundamentalisten steunen, die wij al jaren voorstellen". „Dat is toch vrij spectaculair", aldus Vanhecke.