Onduidelijkheid over achtergrond aanslag op school
Het onderzoek naar de bomaanslag maandag op de islamitische school Tarieq Ibnoe Ziyad in Eindhoven heeft nog geen resultaat opgeleverd. Het onderzoeksteam heeft nog geen specifieke verdachten op het oog. Officier van justitie C. van der Voort wilde niet zeggen of de verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist.
Bij de school aan de Frankrijkstraat was rond drie uur in de ochtend een enorme explosie, waardoor de ingang van de school werd vernield. De school raakte van binnen beschadigd, net als de onderkant van een betonnen staander. In de omgeving sneuvelden de ruiten van woningen. Niemand raakte gewond.
Premier Balkenende veroordeelde de aanslag in het NOS Journaal en in het RTL Nieuws. Hij riep iedereen op om met elkaar de spiraal van het geweld van de afgelopen dagen terug te dringen, maar tegelijkertijd begrip op te brengen voor elkaars standpunten. Het afgelopen weekeinde waren meerdere moskeeën in het land het doelwit van aanslagen. Het kabinet heeft gemeenten gevraagd om na de moord op Van Gogh zeer alert te zijn op incidenten bij islamitische gebedshuizen.
Volgens burgemeester Sakkers is het nog volstrekt onduidelijk of het om een incident gaat, of dat er veel meer achter steekt. Het onderzoeksteam houdt zich bezig met de opsporing van de dader(s) en maakt ook een dreigingsanalyse voor de komende dagen. Sakkers ziet wel een verband tussen de explosie en de moord op Theo van Gogh. Sinds de moord op Van Gogh is in Eindhoven sprake van verscherpt toezicht op islamitische gebouwen in de stad. Na de aanslag bewaakt de politie in Eindhoven zes islamitische objecten, waaronder enkele moskeeën.
De islamitische basisschool is vaker doelwit geweest van aanslagen. In 1989 werd er brand gesticht. Op 15 juni 2003 gooiden drie jongens een brandbom bij de school naar binnen. In juni van dit jaar werd er een molotovcocktail naar het gebouw gegooid. Sindsdien heeft de school maatregelen getroffen om de school beter te beveiligen.
Sakkers benadrukt dat alle gesprekken die de gemeente momenteel voert met ouders van de school, kinderen en mensen uit de buurt erop zijn gericht om „elkaar vast te houden". Jos van der Looy, de directeur van de school, is zeer verontrust door de aanslag. „Dit is te gek voor woorden. Wij zijn op school helemaal niet met politiek bezig." Wanneer de school opnieuw opengaat, is niet duidelijk. „Eerst moet het onderwijsteam weer op de rails worden gezet. Iedereen is emotioneel geraakt. Hopelijk kunnen de kinderen woensdag of donderdag weer gewoon naar school." De basisschool telt 201 leerlingen, heeft 21 leerkrachten in dienst en bestaat vijftien jaar.
Moskeeën in Groningen, IJsselstein, Huizen, Breda en Rotterdam waren afgelopen weekeinde doelwit van aanslagen die varieerden van bekladdingen tot pogingen tot brandstichting. De politie hield verschillende verdachten aan. De bewaking van mogelijke doelwitten in de gemeenten is intussen geïntensiveerd.
De politie heeft maandag ook een derde verdachte aangehouden wegens de bedreiging van Tweede-Kamerlid Wilders op internet. De 20–jarige Amsterdammer heeft zich maandag zelf bij de politie gemeld. Vrijdag arresteerde de Nationale Recherche al twee mannen wegens betrokkenheid bij de dreigberichten.
Het Contact Orgaan Moslims is verbijsterd over de aanslagen op moskeeën en islamitische gebouwen die de afgelopen dagen plaatsvonden en heeft de overheid om permanente bewaking van alle herkenbare islamitische gebouwen en instituten gevraagd.
Op een bijeenkomst van de stichting Islam en Burgerschap in het Amsterdamse stadhuis zei de Amsterdamse wethouder Aboutaleb dat ook na de moord op Theo van Gogh veel Nederlanders bruggen willen bouwen tussen de verschillende gemeenschappen. De Marokkaanse gemeenschap valt volgens de wethouder geen verwijt te maken over de moord op Van Gogh, maar de mensen in de omgeving van de vermoedelijke dader Mohammed B. wel. Voorzitter M. Sini van Islam en Burgerschap riep de moslimgemeenschap op elke „voedingsbodem die radicalisme in de hand werkt", weg te nemen.
Acht Marokkaanse organisaties uit het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart spreken die verantwoordelijkheid tegen. Volgens de organisaties is een onheuse benadering van publiek debat op gang gekomen, waarbij de verantwoordelijkheid voor politiek-islamitische acties wordt neergelegd bij moskeeën, maatschappelijke organisaties en de Marokkaanse gemeenschap in het algemeen.