Wapenverkoop voor het eerst in een decennium niet toegenomen
De internationale wapenverkoop is tussen 2016 en 2020 stabiel gebleven, aldus het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) maandag in een rapport. Het is voor het eerst sinds de periode tussen 2001 en 2005 dat de verkoop van wapens tussen landen niet is toegenomen, concludeert het instituut.
De Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland, de drie grootste wapenexporteurs, hebben de afgelopen vijf jaar meer wapens geleverd, maar de daling van de export vanuit Rusland en China compenseerde die stijging. Landen in het Midden-Oosten waren goed voor de grootste stijging van de wapeninvoer, een stijging van 25 procent ten opzichte van de periode tussen 2011 en 2015, met Saudi-Arabië als koploper als grootste wapenimporteur ter wereld.
„De economische impact van de coronapandemie zou ertoe kunnen leiden dat sommige landen hun wapeninvoer de komende jaren opnieuw beoordelen”, zei Pieter Wezeman, senior onderzoeker bij het SIPRI. Maar het is volgens Wezeman nog te vroeg om te concluderen of de pandemie daadwerkelijk invloed heeft op de wapenverkoop. „Tegelijkertijd ondertekenden verschillende landen, zelfs op het hoogtepunt van de pandemie in 2020, grote contracten voor wapens.”
Zo ondertekende de Verenigde Arabische Emiraten onlangs een overeenkomst van 23 miljard met de Verenigde Staten voor de levering van vijftig F35 Joint Strike Fighters en zeker achttien bewapende drones. Ook Polen, Japan en Duitsland bestelden in 2020 gevechtsvliegtuigen.