België ziet geen redenen om vaccinatie AstraZeneca te stoppen
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 30 maart in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok, waarvoor het kabinet een spoedwet maakte. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
In de gemeente Dronten hebben zich veel minder inwoners laten testen dan waarop vooraf was gerekend. Tot afgelopen woensdag zijn ruim 14.000 coronatests afgenomen. Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erkent dat dit minder is dan verwacht, zo zei hij volgens Omroep Flevoland zaterdagmiddag tijdens een bezoek aan de testlocatie in sporthal ’t Dok.
De sporthal is sinds 10 februari één van de vier grootschalige testlocaties in Nederland waar wordt nagaan of inwoners met of zonder klachten bereid zijn zich te laten testen. De proef duurt nog tot en met 21 maart. Dat het er tot nu toe maar 14.000 zijn, is volgens minister De Jonge „lager dan de inzet was. We zullen dus na afloop goed moeten evalueren wat het effect is geweest op de infectieziektebestrijding.”
De Belgische taskforce vaccinatie ziet geen enkele reden om te stoppen met het inenten met het vaccin van AstraZeneca na een tijdelijke opschorting in enkele andere Europese landen. Noorwegen, Denemarken en IJsland besloten daartoe na meldingen van trombose.
De Noren presenteerden zaterdag drie probleemgevallen na een recente AstraZeneca-inenting. Drie zorgmedewerkers worden behandeld voor bloedingen, bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. Maar de autoriteiten erkennen dat ze niet weten of er een verband is tussen de vaccinatie en de ziekteverschijnselen. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam stelt een onderzoek in.
Tot afgelopen woensdag zijn er dertig gevallen van trombose gemeld bij de EMA na een inspuiting met AstraZeneca, „op een totaal van 5 miljoen toegediende vaccins”, aldus Pierre Van Damme van de Belgische taskforce. „Na een afweging van de potentiële risico’s en de duidelijke voordelen is ervoor gekozen om de vaccinatie verder door te zetten”, aldus Van Damme.
Terwijl vanaf maandag voor miljoenen Italianen weer een strikte lockdown geldt, neemt de provincie Zuid-Tirol voorzichtige stappen om de coronamaatregelen te versoepelen. Vanaf maandag kunnen kinderen in de hele provincie weer terecht in kinderdagverblijven en basisscholen, zo heeft het provinciebestuur zaterdag bekendgemaakt. Kappers en schoonheidssalons mogen ook weer open.
Een week later mogen ook de winkeliers weer aan de slag. Tijdens de paasperiode van 3 tot 5 april zijn de strenge coronamaatregelen, waartoe voor heel Italië - behalve Sardinië - is besloten, echter opnieuw van toepassing in de populaire vakantieregio.
Het is de bedoeling om na de paasvakantie een „gele zone” te worden en dan verder te versoepelen, zoals het openen van bars en restaurants, aldus de verklaring.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is zaterdag gedaald naar 1875. Dat zijn er 35 minder dan vrijdag, toen er 1910 mensen met Covid-19 in de hospitalen werden geteld.
Op de intensive care liggen nu 554 mensen met het coronavirus, 22 minder dan een dag eerder, en op de andere afdelingen 1321, 13 minder dan vrijdag.
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) telde zaterdag wel 268 nieuwe opnamen wegens corona. Van deze gevallen gingen er 44 naar de intensive care. Er zijn nu 1033 ic-bedden bezet, waarvan 479 door non-Covid-patiënten
De dagelijkse instroom in de ziekenhuizen stijgt licht, zegt het LCPS. „Dit ligt in de lijn der verwachting van de inmiddels (vermoedelijk) dominante Britse variant. Op basis hiervan verwachten we een geleidelijke stijging van de Covid-ziekenhuisbezetting na drie relatief stabiele weken.”
Luchthavens in de Verenigde Staten hebben vrijdag bijna 1,36 miljoen passagiers verwerkt, wat het hoogste niveau is sinds 15 maart vorig jaar. Het stijgende aantal reizigers geeft aan dat de hard getroffen luchtvaartsector in de VS langzaam begint te herstellen van de coronacrisis dankzij de vaccinaties tegen het virus.
De cijfers komen van het overheidsbureau Transportation Security Administration (TSA) dat reizigers op Amerikaanse vliegvelden screent. De pandemie en de lockdowns tegen de virusuitbraak hebben Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zeer hard geraakt, met miljarden dollars aan verliezen. Vorig jaar kelderden de reizigersaantallen in de VS met 60 procent. Maar nu steeds meer Amerikanen gevaccineerd worden nemen ook de boekingen toe.
Ondanks de groeiende reizigersaantallen is van volledig herstel van de Amerikaanse luchtvaart nog lang geen sprake, want ze liggen nog altijd 38 procent lager dan voor de uitbraak van de wereldwijde coronapandemie.
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 6446 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er bijna vierhonderd meer dan vrijdag toen er 6068 besmettingen werden geregistreerd. Het gaat om het grootste aantal meldingen in een etmaal sinds 14 januari.
Het aantal positieve tests was de afgelopen tijd stabiel rond de 4500 per dag, maar stijgt sinds een paar dagen weer. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 35.849 meldingen van nieuwe gevallen. Dat komt neer op 5121 per dag.
Rotterdam telde afgelopen etmaal 289 nieuwe gevallen. In Amsterdam werden 223 besmettingen vastgesteld en in Den Haag kregen 140 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. In Utrecht werden 98 positieve tests geregistreerd en in Alkmaar 89. Van de veiligheidsregio’s hadden Rotterdam-Rijnmond (672), Noord-Holland-Noord (540), Utrecht (492), Midden- en West-Brabant (323) en Haaglanden (317) de meeste nieuwe gevallen.
Het aantal sterfgevallen daalt wel verder. In het afgelopen etmaal werd het overlijden van 22 coronapatiënten gemeld. Dat zijn er vijf minder dan op vrijdag toen het laagste aantal sinds 16 oktober werd geteld. In de afgelopen zeven dagen werden 244 sterfgevallen genoteerd, gemiddeld bijna 35 per dag.
Niet alleen Oostenrijk, maar ook Tsjechië, Slovenië, Letland en Bulgarije morren dat de coronavaccins niet eerlijk tussen de landen van de Europese Unie worden verdeeld. De regeringsleiders van de EU moeten zich zo snel mogelijk over de „grote ongelijkheid” buigen, vinden ze.
De leiders van de vijf lidstaten hebben de voorzitter van de raad van regeringsleiders, Charles Michel, per brief gevraagd om de kwestie aan de orde te stellen. Mogelijk leent hun eerstvolgende coronatop, over twee weken, zich daar voor. Het is de bedoeling dat de leiders elkaar dan weer treffen in Brussel, zegt een EU-bron. Michel en zijn medewerkers houden volgens de ingewijde nauwlettend in de gaten wat er speelt.
Als de oneerlijke verdeling van vaccins zo doorgaat, ontstaan er tegen de zomer volgens de vijf lidstaten grote verschillen tussen de EU-landen. „Sommige landen zouden al kudde-immuniteit kunnen bereiken, terwijl andere op grote achterstand liggen”, schrijven ze.
Advertentie
Duitse gezondheidsexperts waarschuwen tegen verdere versoepeling van de lockdown wegens het toenemend aantal besmettingen met de Britse variant van het coronavirus.
„We kunnen alleen versoepelen als er stabiele of dalende besmettingscijfers zijn”, zei gezondheidsexpert Karl Lauterbach, adviseur van de SPD, zaterdag tegen de krant Augsburger Allgemeine. Volgens hem ziet dat er voorlopig niet naar uit.
Een dag eerder kwam het hoofd van de Duitse Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse equivalent van het RIVM, al met de alarmerende mededeling dat het land aan het begin staat van een derde golf aan besmettingen.
Arts Stefan Pilsinger, lid van de Bondsdag voor de CSU, voorspelde in dezelfde krant dat de Britse variant kan leiden tot een aantal nieuwe besmettingen zoals die in december te zien waren. „De vorige lockdownmaatregelen waren al ontoereikend om de gevaarlijke Britse variant in te dammen”, aldus Pilsinger.
Begin maart besloot de Duitse regering samen met de deelstaten weliswaar dat de lockdown wordt verlengd tot 28 maart, maar ook dat de maatregelen stapje voor stapje minder strikt worden. Zo mogen er weer mensen thuis op bezoek komen en zijn winkels onder voorwaarden weer open.
Uit de laatste cijfers blijkt dat in Duitsland voor de tweede dag op rij ruim 12.000 nieuwe gevallen van het coronavirus zijn gemeld. In de afgelopen 24 uur werden er 12.674 nieuwe gevallen geregistreerd, meldde het Robert Koch Instituut (RKI) zaterdag.
Op 22 maart komen de regering en de deelstaten opnieuw bijeen om te zien of verdere versoepeling van de lockdown mogelijk is.
Amerikaanse individuen en huishoudens krijgen dit weekend al de eerste steuncheques overgemaakt van de overheid, als onderdeel van het coronasteunpakket van 1900 miljard dollar dat president Joe Biden donderdag ondertekende.
Iedere Amerikaan die niet meer verdient dan 75.000 dollar per jaar komt in aanmerking voor een steuncheque van 1400 dollar. Dat betekent dat een normaal gezin van vier personen met een jaarinkomen van niet meer dan 150.000 dollar een bedrag van 5600 dollar zal ontvangen, want ook andere familieleden komen in aanmerking voor steun.
De steuncheques kunnen direct op de bankrekening worden gestort door het Amerikaanse ministerie van Financiën en de belastingdienst of ze komen via de post binnen. Ongeveer 160 miljoen huishoudens in de Verenigde Staten kunnen rekenen op een steunbedrag van in totaal 400 miljard dollar.
FNV roept staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en minister Wopke Hoekstra van Financiën op om snel met een actieplan te komen voor het openbaar vervoer. De vakbond maakt zich grote zorgen over de toekomst ervan.
„Als we niet uitkijken komt het openbaar vervoer gehavend uit de coronacrisis. Dat is slecht voor de mobiliteit, het klimaat en niet in de laatste plaats voor de werkgelegenheid”, zegt Minke Jansma, sectorhoofd FNV Vervoer.
Door de coronamaatregelen maken mensen geen of veel minder gebruik van het openbaar vervoer. Daardoor hebben ov-bedrijven minder inkomsten. De overheid vergoedt ter compensatie de bedrijven tot 93 procent van de kosten. „Dat is misschien voldoende om door de crisis te komen, maar onvoldoende om na de crisis weer de aantrekkelijke vervoersoptie te worden die het was”, aldus Jansma.
Om ervoor te zorgen dat mensen na de crisis weer net zo vaak het ov pakken als daarvoor, moet volgens FNV de overheid de huidige kosten voor 100 procent gaan vergoeden. Ook wil de bond dat de regeling langer doorloopt dan oktober 2021, zoals het kabinet nu wil. De regeling moet volgens Jansma net zolang lopen tot er weer genoeg reizigers zijn om rendabel ov uit te kunnen voeren.
Naast extra geld wil FNV ook dat het kabinet in overleg gaat met vakbonden, vervoerders en belangenorganisaties om een plan voor de toekomst te maken. Dat moet onder meer leiden tot gezamenlijke investeringen die nodig zijn om ook na de crisis goed openbaar vervoer te hebben. „We moeten voorkomen dat mensen de auto nemen in plaats van het openbaar vervoer. Dat kan alleen als we nu het ov draaiende houden en tegelijkertijd investeringen doen voor de toekomst”, stelt Jansma.
De gezondheidsautoriteiten in India doen nader onderzoek naar eventuele bijwerkingen van het vaccin van AstraZeneca, na het besluit van enkele Europese landen om de vaccinatie voorlopig op te schorten wegens meldingen van trombose.
„We kijken naar alle incidenten rond bijwerkingen, in het bijzonder die ziekenhuisopnamen of het overlijden tot gevolg hadden. We zullen het meteen melden als we op verontrustende zaken stuiten”, zei dr. N.K. Arora zaterdag in een reactie op de verontrusting in enkele Europese landen. Hij is lid van het nationale comité dat belast is met de bestrijding van Covid-19 in India.
India heeft tot dusver 28 miljoen inentingen gedaan met een coronavaccin, in de meeste gevallen met dat van AstraZeneca. Dat wordt ook in India geproduceerd. Alleen al op vrijdag zijn twee miljoen Indiërs gevaccineerd.
Volgens Arora „is er geen urgente reden tot zorg omdat het aantal meldingen van ongunstige bijwerkingen erg klein is. Maar we bekijken alle meldingen en onderzoeken nogmaals of er gevallen van trombose tussen zitten”.
„Tot gisteren zijn er 59 of 60 overlijdens gerapporteerd, en die waren allemaal toeval”, aldus de hoogleraar. Ook de ziekenhuisopnamen in verband met vaccinatie worden nogmaals bekeken. Zodra de uitkomsten van het nadere onderzoek bekend zijn, zullen die volgens Arora worden gepubliceerd.
Denemarken, Noorwegen en IJsland besloten de vaccinatie met AstraZeneca op te schorten in verband met meldingen over trombose. De landen willen eerst zeker weten dat er geen verband is tussen het coronavaccin en bloedstolsels.
Volgens het Europees geneesmiddelenbureau EMA zijn er geen aanwijzingen dat de bloedproppen zijn veroorzaakt door het coronavaccin. Ook is het aantal gevallen dat voorkomt onder gevaccineerde mensen niet hoger dan onder de gehele bevolking, aldus de toezichthouder.
Kinderartsen pleiten voor een minder diepe coronaneustest voor kinderen. In het buitenland is genoeg bewijs dat een korter stokje ook prima werkt, schrijft het AD.
Het is helemaal niet nodig om kinderen te belasten met het stokje dat zo diep de neus in gaat. Een minder lang alternatief, waarbij het lijkt alsof er met een wattenstaafje in de neus wordt gepeuterd, werkt goed genoeg, stellen de kinderartsen.
Toch wordt de ondiepe methode in de meeste GGD-teststraten nog niet gebruikt. GGD’s mogen zelf bepalen welke gevalideerde tests ze gebruiken. In Breda zijn ondiepe sneltesten al wél de standaard, verklaart GGD West-Brabant. De GGD Amsterdam doet onderzoek naar de gevoeligheid van de ondiepe neustest en hoopt er binnenkort mee te kunnen werken.
Het aantal kinderen dat zich laat testen neemt de afgelopen weken snel toe. Desondanks is er ook een groep ouders die hun kroost daar niet mee wil belasten. Een veelgehoorde reden is dat ze „echt niet zo’n diepe staaf in de neus van hun kind laten duwen.”
In Duitsland zijn voor de tweede dag op rij ruim 12.000 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld. In de afgelopen 24 uur werden er 12.674 nieuwe gevallen geregistreerd, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse equivalent van het RIVM.
In Duitsland is het bijna wekelijks het geval dat de cijfers in en vlak na het weekend betrekkelijk laag liggen en vervolgens snel oplopen naarmate de week vordert.
Zo meldde het RKI vrijdag 12.834 nieuwe gevallen. De dag daarvoor, op donderdag, ging het om ruim 14.000 besmettingen. Woensdag waren het er ruim 9000. Dat was meer dan een verdubbeling van het aantal van dinsdag.
In totaal zijn nu ruim 2,5 miljoen corona-infecties vastgesteld in Duitsland. Het dodental steeg volgens de cijfers van het RKI met 239 sterfgevallen tot 73.301.
Als premier en VVD-leider Mark Rutte na de verkiezingen weer een kabinet mag gaan samenstellen, wil hij de formatie het liefst opknippen. Hij zegt dat in een gesprek met het AD. Eerst moet de beoogde coalitie „in een paar weken” een ‘Nationaal Herstelplan’ opstellen, waarvoor in de Kamer zoveel mogelijk steun moet worden gezocht om tot een „breed gedragen akkoord” te komen. Pas daarna zou de formatie op andere punten verder kunnen gaan.
„We moeten echt een vliegende start maken. We kunnen niet eerst maanden achter die dichte deur over het waterschap in 2023 zitten te praten. Zo’n formatie duurt al idioot lang, dat kunnen we nu zeker niet hebben. Voordeel is: als tijdens die formatie blijkt dat partijen het niet eens kunnen worden, is dat herstelplan in elk geval al af”, aldus Rutte. „De problemen in de economie en de zorg kunnen niet wachten. We zitten in een crisis. Als dat plan er ligt, kunnen we in de echte formatie praten over belangrijke zaken als de woningmarkt en het onderwijs.”
In het herstelpan zouden onderdelen moeten zitten als: voorlopig niet bezuinigen om de economie te laten herstellen, verlenging van de steunpakketten voor bedrijven en de cultuursector, en in de zorg moeten intensive cares een flexibele capaciteit krijgen, zodat snel kan worden opgeschaald.
Advertentie