Binnenland

Psalm 43 te horen vanaf kerktorens Dordrecht en Vlaardingen

De beiaard van de Grote Kerk van Dordrecht laat zaterdagmiddag 13 maart verzoeknummers over de stad klinken. Beiaardier Boudewijn Zwart begint zijn concert met psalm 43. Vanaf de Grote Kerk in Vlaardingen laat stadsbeiaardier Bas de Vroome dezelfde psalm horen.

André Bijl
12 March 2021 13:38
Grote Kerk Dordrecht. beeld ANP, Lex van Lieshout
Grote Kerk Dordrecht. beeld ANP, Lex van Lieshout

In Dordrecht begint Boudewijn Zwart om half drie met een speciaal torenmuziekprogramma. Zwart noemt voor deze gelegenheid zijn beiaard een ‘jukebox’. Dordtenaren konden verzoeknummers indienen aan de hand waarvan Zwart zijn speellijst samenstelde.

Vorig jaar maart – aan het begin van de eerste coronagolf – transformeerde Boudewijn Zwart de klokken in de toren ook al tot jukebox. Daarvoor bleek grote belangstelling te bestaan. Ook dit jaar hoopt Zwart met zijn verzoekprogramma de tijdgeest te raken. „Aan het begin van de corona-epidemie in 2020 gaf ik aan de wekelijkse bespeling het motto ”Troost en bemoediging” mee. Nu is het thema: ”Hoop en vrijheid”.”

De stadsbeiaardier constateert dat het spelen van verzoeknummers gecombineerd wordt met het onderhoud van de beiaard. „De klokken moeten het hele jaar door in beweging blijven.”

Zwart speelt een gevarieerd programma, waarbij ook populaire melodieën klinken. Maar er is vooral veel aandacht voor psalm 43. Ook in kerkblad ”Kerk op Dordt” wordt daar uitgebreid aandacht aan besteed. Hans Berrevoets –voorzitter van het Platform Dordtse kerken– stelt vast dat deze psalm verbonden is met de geschiedenis van de stad. „Deze psalm had de Dordtse verzetsman Leendert Keesmaat van de Geuzengroep in 1941 op zijn lippen toen hij werd doodgeschoten op de Waalsdorpervlakte. Keesmaat behoorde tot de ”achttien doden” uit het gedicht van Jan Campert die precies tachtig jaar geleden –op 13 maart 1941– in de vroege ochtend uit het Oranjehotel werden gehaald om te worden gefusilleerd. In 2008 werd voor de eerste keer aandacht besteed aan deze psalm in relatie tot Keesmaat, in ‘zijn’ Wilhelminakerk.”

Keesmaat werd na zijn dood naamloos begraven op de Waalsdorpervlakte. Later werd de verzetsman herbegraven in een eregraf op de algemene begraafplaats in Dordrecht.

Ook in Vlaardingen wordt psalm 43 gespeeld. De psalm klinkt om twaalf uur als eerste melodie tijdens het concert van stadsbeiaardier en organist Bas de Vroome. Concert én psalm zijn onderdeel van de uitreiking van de jaarlijkse Geuzenpenning in Vlaardingen. Verzetsgroep De Geuzen ontstond in die stad.

Berrevoets benadrukt de betekenis van psalm 43. „Om met de dood voor ogen te zingen: ”Dan ga ik op tot Gods altaren, tot God, mijn God, de bron van vreugd”. En: ”Die, na kortstondig ongeneugt, Mij eindeloos verheugt”. Wat gaat daar een kracht van uit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer