Palestijnse leiders niet naar Arafat
Suha Arafat, de echtgenote van de ernstig zieke Palestijnse leider Yasser Arafat, heeft maandag in een telefonisch interview met de Arabische zender Al-Jazeera harde kritiek geuit op de nieuwe machthebbers op de Westelijke Jordaanoever. Mensen als premier Ahmed Qurei, PLO-leider Mahmud Abbas en minister van Buitenlandse Zaken Nabil Shaath zweren samen om de macht van haar man onder elkaar te verdelen, beweert ze.
„Ze willen Abu Ammar (de strijdersnaam van Arafat) levend begraven”, aldus Suha Arafat, die de zender te woord stond vanuit het Franse ziekenhuis waar haar man sinds ruim een week wordt verpleegd. Hoewel wordt aangenomen dat Arafat niet meer bij kennis is, zei Suha Arafat (41) dat het goed met hem gaat en dat hij naar huis terug zal keren.
Qurei, Abbas en Shaath zouden maandag naar Frankrijk reizen om met artsen de gezondheidstoestand van Arafat te bespreken. Na de kritiek van Suha Arafat werd besloten van het bezoek af te zien.
De Palestijnse leiders willen voorkomen dat er chaos uitbreekt als Arafat sterft. Arafat (75) werd 29 oktober met een onbekende, maar ernstige aandoening overgebracht naar een ziekenhuis bij Parijs. Over zijn toestand heerst verwarring. Volgens sommige berichten ligt hij in coma en zweeft hij op het randje van de dood, volgens andere berichten reageert hij op de behandeling en gaat hij vooruit. Het ziekenhuis is op verzoek van de familie van Arafat weinig scheutig met informatie.
Arafats woordvoerder, Nabil Abu Rdeneh, ontkent categorisch dat Arafat in coma ligt. Hij wilde gisteren bij het verlaten van het ziekenhuis niet zeggen of hij Arafat persoonlijk gezien had. Shaath zei tegen CNN dat Arafat in een „omkeerbaar” coma verkeert. Hij ontkende berichten dat Arafats hersenen of lever beschadigd zijn. Ook sprak hij tegen dat wordt overwogen Arafat van Parijs naar Caïro te verplaatsen.
De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Michel Barnier, noemde Arafats toestand stabiel, maar „zeer complex” en „zeer ernstig.”
Uit vrees voor een openlijke machtsstrijd na de verwachte dood van Arafat heeft de Palestijnse premier Ahmed Qurei zaterdag in de Gazastrook gesproken met verschillende rivaliserende Palestijnse groeperingen in een poging hen op één lijn te krijgen. Onder zware bewaking sprak hij met vertegenwoordigers van radicale groepen en met commandanten van de verschillende veiligheidsdiensten. Hij was in het gezelschap van parlementsvoorzitter Rauhi Fattouh, die na Arafats overlijden overgangspresident wordt.
Volgens Qurei werden alle commandanten het in het overleg eens over een gezamenlijk veiligheidsplan. Ook de radicale groepen zouden op het belang van een goede samenwerking hebben gehamerd. Een woordvoerder van de radicale Hamas, Sami Abu Zuhri, pleitte voorafgaand aan het overleg voor Palestijnse eenheid, maar keurde een wapenstilstand tegen Israël af. Abu Zuhri eiste bovendien voor zijn groep een formele rol in het besluitvormingsproces op.
Israël is klaar voor een eventuele begrafenis van Arafat in de Gazastrook, zei minister van Defensie Shaul Mofaz. Palestijnen van de Westoever mogen voor de begrafenis door Israël naar Gaza reizen en ook vijandige Arabische leiders mogen erheen, aldus Israëlische functionarissen.
Volgens de Palestijnen wil Arafat in Jeruzalem worden begraven, maar Israël wijst dat van de hand. Het zou te veel veiligheidsproblemen veroorzaken en bovendien de Palestijnse aanspraken op Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat versterken.
De Palestijnse minister Saeb Erekat noemde het ongepast om de begrafenisplannen te bespreken zolang Arafat nog leeft. „Het is denk ik niet aan de Israëliërs om dat te beslissen en ik dring er bij de Israëliërs op aan enige gevoeligheid te betrachten”, zei hij.