Buitenland

Boosheid in Suriname over slechts vijftig vaccinaties per dag

In Suriname is hevige verontwaardiging ontstaan over het trage tempo waarin coronavaccins worden toegediend.

Armand Snijders
9 March 2021 11:02
Chandrikapersad Santokhi tijdens zijn inauguratie als president van Suriname, vorig jaar juli. beeld ANP, Ranu Abhelakh
Chandrikapersad Santokhi tijdens zijn inauguratie als president van Suriname, vorig jaar juli. beeld ANP, Ranu Abhelakh

Hoewel het straatarme land inmiddels tienduizenden vaccins door andere landen geschonken heeft gekregen, zijn vorige week per dag slechts vijftig vaccinaties gegeven.

Vorige week ontving president Chandrikapersad Santokhi 50.000 AstraZeneca Covid-19-vaccins van de Indiase ambassadeur in Suriname. Die kwamen bovenop de 1000 vaccins die twee weken geleden van Barbados werden ontvangen en de 79.000 vaccins die het land via een samenwerkingsverband van kleine en arme landen binnenkort krijgt geleverd. Met deze vaccins zouden alvast 65.000 van de ruim 550.000 inwoners van het land kunnen worden gevaccineerd.

Hoewel er dus al weken voldoende vaccins zijn, gaf Santokhi pas maandag officieel het startsein voor de vaccinatiecampagne. Maar gevaccineerd wordt er vooralsnog nauwelijks: in het huidige tempo zou het maar liefst vijftig jaar duren voordat iedereen is gevaccineerd. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft al weken geleden gezegd dat zijn ministerie een compleet vaccinatieplan gereed heeft, maar hij gaf vorige week toe dat het grootschalig vaccineren maar niet van de grond komt. Er zijn „logistieke en organisatorische obstakels die nog opgelost moeten worden”, zegt de minister desgevraagd. „Het is duidelijk dat het tempo omhoog moet, we moeten het vaccineren nog meer opvoeren.”

Medici in Suriname uitten felle kritiek op de bewindsman. „Het is onbegrijpelijk. Men weet al maanden dat het vaccin er aan zou komen en er is kennelijk niets goed geregeld”, zegt arts Ashwin Jiwan. „Dit is niet uit te leggen, hierdoor lopen we het risico dat er meer mensen sterven.”

De minister verzekerde enkele weken geleden ook dat „de mensen die het het hardst nodig hebben, eerst zullen worden gevaccineerd.” Niemand zou een voorkeursbehandeling krijgen. Toch hebben veel ministers en andere regeringsfunctionarissen en politici al een eerste prik gehad, terwijl kwetsbare bejaarden en veel verplegend personeel nog altijd niet weten wanneer zij aan de beurt zijn. Ook de vrouw van president Santokhi is reeds ingeënt. Op vragen hierover van journalisten is tot op heden nog geen reactie gekomen.

Suriname staat er momenteel relatief goed voor wat het aantal coronagevallen betreft. Maandag waren er slechts 3 besmettingen. In totaal zijn tot nu toe bijna 9000 gevallen geregistreerd en 175 mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer