Brits-Iraanse vrouw in Iran vrijgelaten en weer gedagvaard
Iran heeft de Brits-Iraanse hulpverlener Nazanin Zaghari-Ratcliffe na vijf jaar vrijgelaten. Dat heeft haar advocaat Hojjat Kermani zondag tegen de Iraanse website Emtedad gezegd. Vlak na het bericht over haar vrijlating werd bekend dat ze opnieuw is gedagvaard.
De nu 42-jarige Zaghari-Ratcliffe, een projectmanager bij de Thomson Reuters Foundation, werd in april 2016 gearresteerd op een luchthaven in Teheran toen ze met haar dochter terugkeerde naar Groot-Brittannië na een familiebezoek. Ze werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens samenzwering om het regime van Iran omver te werpen. Haar familie en de stichting, een liefdadigheidsinstelling die onafhankelijk opereert van mediabedrijf Thomson Reuters, hebben de beschuldigingen altijd ontkend.
Zaghari-Ratcliffe werd in maart vorig jaar vrijgelaten uit de gevangenis vanwege zorgen over de verspreiding van het coronavirus in de Iraanse gevangenissen. Ze kreeg huisarrest en een enkelband om en mocht het land niet verlaten. Zondag is haar straf afgelopen.
De Britse parlementariër Tulip Siddiq zei zondag dat ze met de familie van Zaghari-Ratcliffe had gesproken en dat ze haar hadden verteld dat haar enkelband was verwijderd, maar dat ze opnieuw voor de rechter is gedaagd. „Ik heb contact gehad met de familie van Nazanin. Wat nieuws: 1) Gelukkig is haar enkelband verwijderd. Haar eerste reis zal een bezoek zijn aan haar grootmoeder. 2) Minder positief - ze is aanstaande zondag opnieuw gedagvaard voor de rechtbank”, aldus Siddiq op Twitter.
Volgens advocaat Kermani gaat het om een aanklacht wegens betrokkenheid bij propaganda-activiteiten tegen Iran. De Britse regering heeft opgeroepen Zaghari-Ratcliffe zo snel mogelijk terug naar huis te laten gaan en noemde de behandeling van de vrouw in Iran „onverdraaglijk”.
De Britse premier Boris Johnson zei later zondag alles in het werk te stellen om de definitieve vrijlating van Zaghari-Ratcliffe te bewerkstelligen. „Blij te zien dat de enkelband van Nazanin Zaghari-Ratcliffe is verwijderd, maar haar voortdurende opsluiting blijft volstrekt onaanvaardbaar”, aldus Johnson op Twitter. „Ze moet permanent worden vrijgelaten zodat ze kan terugkeren naar haar familie in het Verenigd Koninkrijk, en we blijven alles doen wat we kunnen om dit te bereiken.”