Premier Balkenende belt met Bush na EU-top
De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende heeft vrijdag met de Amerikaanse president George Bush gebeld om hem namens de Europese Unie te feliciteren met zijn herverkiezing en de hoop uit te spreken op goede transatlantische betrekkingen gedurende zijn tweede ambtstermijn.
„We delen dezelfde waarden”, zei Balkenende aan het eind van een tweedaagse EU-top in Brussel. „We willen strijden tegen terrorisme, problemen in delen van de wereld, armoede. Dat alles maakt het noodzakelijk samen te werken.”
Ook in de slotverklaring van de top werd benadrukt dat de 25 EU-landen de banden met de Verenigde Staten na de herverkiezing van Bush willen aanhalen. „Onze diepe politieke, economische en culturele banden maken ons natuurlijke en onvervangbare partners van elkaar”, aldus de tekst.
De EU-leiders doen wel een beroep op Bush om in zijn tweede ambtsperiode meer tijd te steken in het raadplegen van bondgenoten. Europa en de Verenigde Staten moeten hun „inspanningen combineren, onder meer in multilaterale instellingen, om de rechtsorde te bevorderen en een rechtvaardige, democratische en veilige wereld te scheppen.”
De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder belde vrijdag ook met Bush. Zij beiden waren het erover eens, zei hij tegen verslaggevers, dat het nu zaak is vooruit te kijken. De betrekkingen tussen Duitsland en de Verenigde Staten zijn „volledig intact”, ondanks de meningsverschillen over de oorlog in Irak, aldus Schröder.
Ook de Franse president Jacques Chirac, een van de meest uitgesproken tegenstanders van de oorlog in Irak, sloeg een verzoenende toon aan. „De gebieden van overeenstemming zijn oneindig veel groter dan de gebieden van onenigheid”, zei Chirac, die Bush de „allerhartelijkste felicitaties” deed met zijn herverkiezing.
Chirac, die vindt dat de Verenigde Staten een veel te grote rol spelen op het internationale toneel, drong er echter ook op aan dat Europa streeft naar vergroting van zijn statuur, zodat de wereld ’multipolair’ kan worden. „Het is evident dat Europa nu meer dan ooit zijn eenheid en dynamiek moet versterken tegenover deze grote wereldmacht”, zei hij.
De Britse premier Tony Blair zei tegen verslaggevers dat de EU-leiders de realiteit van Bush’ herverkiezing onder ogen moeten zien en vooruitkijken. Hij pleitte voor samenwerking met de Amerikanen om stabiliteit in Irak te bereiken. Als Irak wordt omgevormd tot een democratie zal dat van enorm belang zijn voor het Midden-Oosten, zei hij.