Iran blij met Europees besluit en praat weer met IAEA
Iran is blij dat Europese mogendheden toch maar niet bij het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) gaan klagen over het beleid van Teheran en gaat weer openhartiger in gesprek met dat agentschap. De ‘atoomwaakhond’ van de Verenigde Naties en Iran gaan in april weer technische gesprekken voeren met betrekking tot het Iraanse nucleaire programma, heeft IAEA-chef Rafael Grossi donderdag gezegd.
Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië wilden bij het bestuur van de IAEA in Wenen gaan klagen, maar zien daar van af. De IAEA heeft vragen over nucleaire activiteiten die Iran al anderhalf jaar uitvoert niet beantwoordt. Het land weert ook IAEA-inspecteurs als gevolg van de woede over ingrijpende economische sancties tegen de Islamitische Republiek. De Amerikaanse sancties belemmeren het betalingsverkeer met Iran en zijn een ramp voor de economie en de gezondheidszorg in het land met bijna 85 miljoen inwoners.
Iran belooft nu af te stevenen op „systematische opheldering” van de openstaande kwesties. Het land sloot in 2015 met grote mogendheden een akkoord waarmee het zijn nucleaire programma beperkte. De sancties zouden in ruil op zijn minst verlicht worden. Maar de VS stapten in 2018 onder president Donald Trump uit het akkoord en de sancties zijn alleen maar zwaarder geworden.
Iran hoopt dat de situatie onder de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden beter wordt en heeft gevraagd de sancties in te trekken. Washington wil dat Iran zich eerst weer aan de afspraken van 2015 gaat houden. Biden heeft in de verkiezingscampagne al aangegeven dat hij Iran weer diplomatiek wil benaderen. De VS beschuldigen Iran er al heel lang van een kernbom te willen maken. Iran heeft dat altijd tegengesproken. Iran, dat zijn nucleaire geschiedenis al in de jaren zestig met Amerikaanse hulp begon, stelt vooral kernenergie nodig te hebben om meer olie te kunnen exporteren in plaats van het zelf op te stoken.