„Bloeddrukmiddel minder effectief dan gedacht”
Een veelgebruikt middel tegen hoge bloeddruk werkt minder goed om hartfalen te voorkomen dan gedacht. Dat heeft een onderzoeksteam uit Zweden donderdag in het medisch tijdschrift The Lancet geschreven. Het gaat om de bètablokker atenolol, die wereldwijd wordt voorgeschreven.
Volgens de wetenschappers is het middel niet beter dan placebo’s en minder effectief dan andere soortgelijke medicijnen om hartaanvallen te voorkomen. Atenolol wordt onder de merknaam Tenormin verkocht. Het is geproduceerd door AstraZeneca en is op de markt sinds 1976. Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk, bij angina en om herhaalde hartaanvallen te voorkomen. Het medicijn vertraagt de hartslag.
Professor Lars Lindholm en zijn team vergeleken de resultaten van negen onderzoeken met atenolol, waarin het effect is afgezet tegen een placebo en soortgelijke geneesmiddelen. „Vergeleken met een placebo verlaagde atenolol niet het algehele sterftecijfer, ook niet het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten en ook niet het aantal hartaanvallen”, aldus Lindholms collega Bo Carlberg. Een woordvoerder van producent AstraZeneca noemde de nieuwe studieresultaten niet overtuigend.