Duitse bezuinigingen fel bekritiseerd
Het plan van de Duitse regering om de nationale feestdag van 3 oktober op te heffen heeft veel beroering veroorzaakt. De christen-democratische partijleider Angela Merkel noemde het besluit „verkeerd” en, zo vlak voor de 15e verjaardag van de val van de Muur, „beschamend.”
De dag van de eenwording moet volgens minister Clement van Economische Zaken voortaan op de eerste zondag van oktober herdacht worden.
Niet alleen bij de CDU-oppositie maar ook bij coalitiegenoten en vakbonden viel het besluit niet in goede aarde. De fractieleidster van coalitiegenoot De Groenen reageerde sceptisch en wil de kwestie eerst uitvoerig bespreken. Stephan Hilsberg, afgevaardigde van de SPD en medeoprichter van deze partij in de voormalige DDR, zei dat het besluit getuigt van een groot gebrek aan nationale trots. Ook president Köhler wil 3 oktober behouden. „De dag is een symbool voor de hereniging van Duitsland”, zou het staatshoofd volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung in een brief aan bondskanselier Schröder hebben geschreven.
Ook andere voorstellen van het donderdag gepresenteerde pakket dat 10 miljard euro moet opleveren, zijn bekritiseerd. Zo was er, zeker van de kant van de vakbonden, weinig bijval om de ambtenarensalarissen te bevriezen.
Het merendeel van de financiering van het begrotingstekort wil de regering dekken door delen van het pensioenfonds van de voormalige overheidsbedrijven Deutsche Post en Deutsche Telekom af te stoten. De verkoop van de pensioenverplichtingen aan beleggers levert 5,5 miljard euro op. Totaal staan er voor 18 miljard euro aan verplichtingen uit. De oppositie sprak over „een financiële truc” en „een oorlogsverklaring aan toekomstige generaties”.
Met het pakket moet de Duitse regering het begrotingstekort voor komend jaar onder de 3 procent van het bruto binnenlands product houden. Duitsland wil zo aan de criteria van het Stabiliteitspact voldoen. Berlijn schendt deze begrotingsafspraak al enkele jaren.
Een extra werkdag brengt in theorie 0,1 procent meer economische groei in een jaar. Duitsland kent officieel nu zeven nationale feestdagen. Daarnaast heeft elke deelstaat zijn eigen feestdagen. Zo telt Beieren bijvoorbeeld dertien feestdagen per jaar.
Frankrijk offerde eerder Tweede Pinksterdag als feestdag op om geld vrij te maken voor plannen om ouderen te helpen. Frankrijk heeft nu tien feestdagen. Finland heeft in Europa de meeste: veertien. Nederland telt er zeven.