Binnenland

Grapperhaus blij met uitspraak hof, avondklokboetes blijven staan

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus is blij dat het kabinet volgens de rechter goed heeft gehandeld bij het instellen van de avondklok.

Webredactie
26 February 2021 12:36Gewijzigd op 26 February 2021 13:06
beeld ANP, Jeroen Jumelet
beeld ANP, Jeroen Jumelet

Die uitspraak betekent namelijk dat boetes die zijn uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok blijven staan. „Ik zou het heel erg hebben gevonden als ik tegen politie en boa’s had moeten zeggen: ‘die boetes hebben jullie voor niets uitgereikt’.”

Actiegroep Viruswaarheid had een rechtszaak aangespannen over de juridische onderbouwing van de avondklok. De groep kreeg in eerste instantie gelijk, maar vrijdag won de Staat in hoger beroep. Het gerechtshof oordeelt - in tegenstelling tot de rechtbank vorige week - dat er wel degelijk sprake is van „buitengewone omstandigheden die het invoeren van de avondklok mogelijk maken”. Tegen de uitspraak van het hof is nog cassatie mogelijk bij de Hoge Raad.

De uitkomst van het kort geding maakt voor de avondklok zelf geen verschil, want die is inmiddels al via een spoedwet in het parlement geregeld. Voor de boetes voor het overtreden van de avondklok in de periode vóór die spoedwet van kracht werd, kon de uitspraak nog wel gevolgen hebben.

Sinds de invoering van de avondklok op 23 januari zijn ongeveer 39.000 boetes uitgedeeld. Die zijn door de uitspraak van de rechter vrijdag dus ook allemaal terecht gebleken, aldus Grapperhaus. Het merendeel van de boetes, 30.000 stuks, moet nog door het OM worden beoordeeld.

Proefproces

De Rotterdamse advocaat Frank van Ardenne houdt vol dat een proefproces nodig is over de boete van 95 euro voor het overtreden van de avondklok, ook nu het gerechtshof in Den Haag heeft geoordeeld dat het kabinet de avondklok mocht opleggen.

De boete die Van Ardenne aanvecht namens een cliënt uit Noord-Holland, „een twintiger uit de gemeente Haarlemmermeer”, werd opgelegd in de periode tussen het ingaan van de avondklok en het kort geding dat was aangespannen door actiegroep Viruswaarheid. Volgens de advocaat blijft overeind staan dat deze sanctie is uitgedeeld „op grond van ondeugdelijke rechtsregels”, al heeft het kabinet die intussen gerepareerd via een spoedwet.

„Als de overheid inbreuk maakt op de grondrechten en bewegingsvrijheid van de burger, dan moet dat zorgvuldig gebeuren”, betoogt Van Ardenne. „Mijn cliënt betwist de kwaliteit van de rechtsregels.” De raadsman vindt dat de strafrechter daar goed naar moet kijken.

Hij heeft een verzoek om een proefproces uitstaan bij het OM in Noord-Holland. Dat heeft nog geen beslissing genomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer