Geert Mak wint met ”In Europa” NS-Publiekprijs
Geert Mak heeft met zijn boek ”In Europa” de NS-Publieksprijs voor het Nederlandse boek gewonnen. Het bijna 1200 pagina’s dikke werk krijgt daarmee de eretitel Boek van het Jaar.
Dit is donderdag bekendgemaakt door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), initiatiefnemer van de prijs.
In totaal brachten ruim 40.000 mensen een stem uit voor de verkiezing van het mooiste boek van het jaar. In 2000 werd Maks boek ”De eeuw van mijn vader gekozen” tot Boek van het Jaar.
De prijs bestaat uit een geldbedrag van 7500 euro en een sculptuur van Jeroen Henneman. Mak maakte bekend dat hij het geldbedrag in zijn geheel overmaakt aan het noodlijdende Multatuli Museum in Amsterdam.
”In Europa” is het resultaat van een reis die Mak in 1999 in opdracht van NRC Handelsblad door Europa maakte. Het boek geeft een beeld van de ontwikkelingen in Europa gedurende de twintigste eeuw.
Mak gaf zijn buitengewoon hoogleraarschap grootstedelijke problematiek aan de Universiteit van Amsterdam op omdat hij vond dat zijn Europa boek de hoogste prioriteit moest krijgen. In een interview in het Reformatorisch Dagblad zei hij: „Ik had het gevoel dat dit als de wiedeweerga moest verschijnen. Het had als praktische reden dat zo’n reis op een gegeven moment veroudert: je kunt niet over zeven jaar nog met dit boek aankomen. Aan de andere kant zie je dat Nederland op dit moment enorm in zichzelf is gekeerd, terwijl er wel ontwikkelingen op internationaal vlak plaatsvinden waar wij onvermijdelijk deel van uitmaken. De kranten zouden naar mijn gevoel een extra pagina over de Europese Unie mogen hebben.”
Met Nederland kreeg Mak door zijn reis „een beetje een rare relatie. Als je veel weggeweest bent, valt het je op hoe verschrikkelijk rijk we zijn. Aan het eind van mijn reis kwam ik Nederland binnenvaren op een schip. Ik kwam uit landen die met de vreselijkste problemen kampten en dan hoor je hier het belangrijkste nieuws: een boos kamerlid, een overlijdensbericht en een relletje over een wethouder. Dan denk je: wat een gezegend land met deze problemen. Nederland wordt een beetje onwezenlijk als je dat hoort.”