Buitenland

Leger bombardeert rebellen Ivoorkust

De Ivoriaanse luchtmacht heeft donderdag zeker vier aanvallen uitgevoerd op Bouaké, de grootste stad in de noordelijke helft van het land, die in handen is van rebellen.

AP
5 November 2004 08:49Gewijzigd op 14 November 2020 01:50

De aanvallen vormen een schending van het bestand dat regering en rebellen begin vorig jaar sloten. Rebellenleider Guillaume Soro kondigde vorige week al de noodtoestand af in het noorden van het land, omdat de regering van plan zou zijn de strijd te hervatten. Soro keerde donderdag halsoverkop terug uit Togo, waar hij overleg voerde over de verslechterende situatie in Ivoorkust.

„Wij gaan ons grondgebied heroveren en Ivoorkust herenigen”, zei legerwoordvoerder Philippe Mangou nadat Bouaké ’s morgens voor de eerste keer was gebombardeerd. Rebellencommandant Cherif Ousmane zei dat de oorlog weer was begonnen. De andere bombardementen werden rond het middaguur en in de loop van de middag uitgevoerd.

Volgens de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen vielen er 39 gewonden, onder wie 14 burgers. Er zouden ook doden zijn gevallen, maar AzG zei niet te weten hoeveel. Doelwitten van de aanvallen waren het hoofdkwartier en de zendmasten van het televisiestation van de rebellen. De Verenigde Naties hebben de hulpverlening in Ivoorkust stopgezet naar aanleiding van de aanvallen.

Rebellen richtten onmiddellijk na de eerste aanval wegversperringen en controleposten op. Inwoners van Bouaké waagden zich niet op straat en winkels bleven gesloten.

In Abidjan, de commerciële hoofdstad aan de kust, eisten ongeveer 3000 aanhangers van de regering in een demonstratieve optocht naar het legerhoofdkwartier een grootschalig offensief om het noorden terug te winnen. Groepen demonstranten vielen de kantoren van oppositiekranten aan en één kantoor werd in brand gestoken. Ook trokken er demonstranten op naar het hoofdkwartier van de Franse troepen in Abidjan. Ze riepen de Fransen op zich niet met het offensief in het noorden te bemoeien. Langs de frontlinies tussen de zuidelijke en noordelijke helft van Ivoorkust zijn 4000 Franse soldaten en 6000 VN-vredessoldaten gestationeerd.

Ivoorkust is in tweeën gedeeld sinds in september 2002 na een couppoging tegen president Laurent Gbagbo een burgeroorlog uitbrak. Door ingrijpen van de voormalige kolonisator Frankrijk en de Verenigde Naties kwam in 2003 een einde aan de gevechten, maar voor het conflict is nog geen politieke oplossing gevonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer