Utrecht akkoord met nieuw stationsgebied
De gemeenteraad van Utrecht is donderdag onder voorwaarden akkoord gegaan met de vernieuwing van het Utrechtse stationsgebied. Dat gebeurde nadat een dreigende crisis tussen de collegepartijen Leefbaar Utrecht (LU), PvdA, VVD en CDA op het laatste moment werd afgewend.
De onenigheid was ontstaan rond het contract dat verantwoordelijk wethouder Lenting wilde afsluiten met eigenaar Crio van Hoog Catharijne. Crio, NS Vastgoed en de Jaarbeurs hebben de meeste grond en gebouwen in het stationsgebied in handen en zijn daarmee cruciaal voor de uitvoering van het miljardenproject.
Probleem met de overeenkomst met Crio was dat de winkelbelegger in ruil voor medewerking aan de vernieuwing van het stationsgebied rechten krijgt op de exploitatie van het nog te bouwen hoofdwinkelcentrum in het nieuwe Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn. Te veel rechten tegenover te weinig verplichtingen, vond met name de VVD.
De partij vreest dat Crio zich vooral gaat concentreren op Leidsche Rijn en het stationsgebied laat voor wat het is, waardoor de door de gemeente gewenste ontwikkelingen in dat gebied stagneren. De liberalen wilden de wethouder daarom dwingen meer garanties te eisen van Crio, maar de mate waarin ging de wethouder te ver.
Uiteindelijk werden de gezamenlijke collegepartijen het eens over een gedetailleerde opdracht aan Lenting, waarmee hij bij Crio extra garanties moet afdwingen. Kringen rond de wethouder beweren dat hij al weet dat Crio daarmee akkoord gaat, de VVD betwijfelt dat. Begin december moet Lenting melden wat hij heeft bereikt.
De vernieuwing van het stationsgebied moet in 2006 van start gaan. Op het programma staan grote projecten als de verbouwing van het Centraal Station tot een enorme openbaarvervoerterminal voor trein-, bus- en tramreizigers, de verbouwing van Muziekcentrum Vredenburg, een facelift voor Hoog Catharijne, de ondertunneling en bebouwing van het Westplein, het opengraven van de gedempte Catharijnesingel en de bouw van grote hoeveelheden woningen, kantoren, winkels en amusementsgelegenheden. In totaal gaat het om een investering de komende twintig jaar van circa 2,5 miljard euro.