Economie
Digitale munt lijkt geen grenzen te kennen

Hoewel bitcoin al ruim tien jaar meegaat, is de digitale munt razend populair en stijgt de koers tot ongekende hoogtes.

beeld EPA, SASCHA STEINBACH
beeld EPA, SASCHA STEINBACH

In 2010 kocht een Amerikaan twee pizza’s voor 10.000 bitcoins. Waarschijnlijk de duurste pizza’s ooit; tegen de huidige koers zou de bestelling meer dan 430 miljoen euro waard zijn. Sindsdien is bitcoin snel in waarde gestegen; die pizza’s zouden nu ongeveer 0,00068 bitcoin waard zijn.

Wat is bitcoin?

Bitcoin werd in 2009 gelanceerd door een nog altijd onbekend persoon, die Satoshi Nakamoto genoemd wordt. Met de digitale munt kunnen gebruikers onderling handelen zonder dat daar een derde partij, zoals een bank, tussenkomt. Omdat de munt wereldwijd toegankelijk is middels het internet, hebben gebruikers geen last van landsgrenzen en valutakoersen. Betalen bij een Amerikaanse webshop hoeft dus niet meer in euro’s of dollars, maar kan in bitcoins, waardoor er geen waardeverschil is.

Hoe kom je aan bitcoins?

Elke bitcointransactie wordt genoteerd in de blockchain, een digitaal en decentraal kasboek. De blockchain vormt een ketting van blocks, bundels met transacties. Wanneer iemand bitcoins naar een ander wil sturen, komt dit nieuws op de blockchain terecht. Vervolgens zorgen computers ervoor dat de transactie genoteerd wordt. Deze minecomputers verzamelen de hele dag transacties en voegen vervolgens deze gebundeld toe aan de blockchain. De gebruiker van wie de computer dit het snelste doet, ontvangt een beloning in bitcoin.

Het minen van bitcoins kost veel energie en rekenkracht, waardoor computers sterke grafische kaarten nodig hebben. Als eenvoudiger alternatief kan iedereen ook een (stukje) bitcoin kopen via een digitale portemonnee als Coinbase of Wirex.

Hoe wordt de waarde bepaald?

Middels vraag en aanbod. Bitcoin verschilt op een belangrijk punt van gewoon geld: het is beperkt aanwezig. In totaal kunnen er 21 miljoen bitcoins aangemaakt worden. Op moment van schrijven zijn ruim 18 miljoen munten in omloop. De huidige populariteit van de munt zorgt ervoor dat het vertrouwen in de munt stijgt, wat de koerswaarde ten goede komt.

Omdat de markt nog niet volwassen is, schommelt de prijs behoorlijk. Een prijsstijging of -daling van 10 procent is niet ongewoon. Op deze manier kunnen mensen snel geld verdienen, maar ook verliezen.

Waar kun je met bitcoin betalen?

Een groeiend aantal bedrijven accepteert de digitale munt. In Nederland accepteert onder andere Thuisbezorgd.nl de cryptomunt. Verder maakte Tesla onlangs bekend de munt als betaalmiddel te gaan erkennen.

Hoe ziet de toekomst van bitcoin eruit?

Hoewel steeds meer bedrijven, banken en overheden zich bezighouden met de mogelijkheden rondom crypovaluta, worstelen ze met bitcoin, omdat deze anoniem te gebruiken is. Die anonimiteit maakt het lastig voor overheden om de geldstromen te controleren en te belasten. De verdere acceptatie van de munt door instanties zal een grote rol spelen in de houdbaarheid ervan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Cryptovaluta

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer