INretail vreest kaalslag in winkelstraten
De situatie bij onder meer kledingwinkels en woonwinkels is in januari enorm verslechterd. Er dreigt een kaalslag in de winkelstraten door de gedwongen winkelsluitingen vanwege de coronapandemie, aldus brancheorganisatie INretail vrijdag.
De omzet van bijna driekwart van de gesloten winkels is in januari op jaarbasis met 60 tot 100 procent gekelderd.
„De winkels moeten zo snel mogelijk heropenen om het tij te kunnen keren,” aldus de branchevereniging. „Open de winkels op 3 maart, dat kan veilig en past ook in de pandemiefase waarin Nederland inmiddels zit.”
Dat lijkt op dit moment onwaarschijnlijk. Premier Rutte zei donderdag in de Tweede Kamer nog dat hij „weinig ruimte” ziet voor versoepelingen na het einde van de huidige lockdown op 2 maart.
INretail meldt op basis van onderzoek onder 1300 leden dat 72 procent heel erg bezorgd is over het voortbestaan van de zaak. Dat was een paar weken geleden nog 63 procent. „Lokale winkels kunnen wel samen bestaan maar niet afzonderlijk. Als er te veel spelers omvallen wordt het ook voor zij die overleven onmogelijk”, aldus INretail. Coronatestbewijzen voegen niet veel toe. „Die komen voor ons te laat als het iets wordt.”
Donderdag liet de Koninklijke Boekverkopersbond weten snel met premier Mark Rutte in gesprek te willen over een wijze waarop de boekwinkels weer open kunnen, eventueel gefaseerd. Persoonlijk bezorgen en afhaalloketten zetten geen zoden aan de dijk en de financiële nood wordt steeds groter, zegt de organisatie.
„De gemiddelde omzetstijging na opening van het loket is vrijwel nihil, terwijl de administratieve druk toeneemt. Uit een peiling van vandaag blijkt dat 60 procent van de boekverkopers in Nederland binnen drie maanden ernstige liquiditeitsproblemen verwacht”, schreef directeur Anne Schroën aan de minister-president.
Kappers
Een groep van 5700 kapsalons, met samen 23.000 werknemers, deed donderdag via een YouTube-filmpje een oproep aan de politiek. Ze zeggen dat ze door de coronacrisis op punt van omvallen staan en dat de steunregelingen niet voldoende zijn.
„De lockdowns hebben ons keihard getroffen. We zijn nu al bijna 16 weken dicht en dat zonder alternatieve inkomsten, terwijl onze forse loonkosten, huur of hypotheek en andere vaste lasten blijven doorlopen”, luidt de noodkreet van de kappers. Velen van hen deden donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur de lichten in hun salon aan, onder het motto ”licht aan voordat het uitgaat”. Daarmee wilden ze aandacht vragen voor de nijpende situatie waarin ze verkeren.