Voor het eerst betoger omgekomen bij protesten Myanmar
De onrust in Myanmar heeft het leven gekost aan een betoger. Een jonge vrouw overleed in het ziekenhuis nadat ze was neergeschoten bij een demonstratie in hoofdstad Naypyidaw. Het gaat voor zover bekend om de eerste demonstrant die om het leven komt bij de aanhoudende protesten tegen de staatsgreep.
Demonstrant Mya Thwate Thwate Khaing zou in het hoofd zijn geschoten op 9 februari. Toen begon de politie met rubberen kogels te schieten op demonstranten. Artsen zeggen dat ook met scherp is geschoten en daar zou ook de jonge vrouw het slachtoffer van zijn geworden. Ze was op het moment van haar dood net twintig geworden.
Het neerschieten van de vrouw had al geleid tot grote verontwaardiging onder betogers. Het moment waarop ze in elkaar zakte na te zijn beschoten was vastgelegd op video. Betogers trokken in de dagen daarna met foto’s van de neergeschoten tiener door de straten. Ook hingen ze een spandoek met haar beeltenis aan een grote brug in metropool Yangon.
De broer van Mya Thwate Thwate Khaing vertelde dat komende zondag een uitvaartplechtigheid worden gehouden. „We zijn er kapot van en kunnen er nu weinig over zeggen”, reageerde hij. Ook betogers reageren bedroefd. „Ik ben nu nog vastberadener om de straat op te blijven gaan”, zei een 24-jarige demonstrant bij een protestbijeenkomst in Yangon. „Ik maak me geen zorgen over mijn eigen veiligheid.”
In Myanmar ontstond grote onrust na de staatsgreep van 1 februari. Toen arresteerde het leger regeringsleider Aung San Suu Kyi. Haar politieke partij had de parlementsverkiezingen met een overweldigende meerderheid gewonnen, terwijl een aan het leger gelieerde partij een zware nederlaag leed. De generaals betoogden vervolgens dat er gefraudeerd was. Ze beloven dat ze nieuwe verkiezingen zullen houden.
Veel burgers nemen daar geen genoegen mee. Op demonstraties komen soms tienduizenden mensen af. Ook de internationale druk op het militaire regime groeit. Meerdere westerse landen hebben sancties opgelegd. Het grote buurland India sloot zich donderdag aan bij landen die aandrongen op het het herstel van de democratie.