Hoe kerk en koor kunnen leren van theatershow en popconcert
Ook kerken kunnen leren van de experimentele evenementen die Fieldlab organiseert, stelt woordvoerder Tim Boersma. „We willen bijvoorbeeld uitzoeken in hoeverre je veilig met een percentage bezette zitplaatsen kunt werken.”
Een theatervoorstelling zaterdag in het Beatrixtheater in Utrecht vormt het tweede experimentele evenement in een serie van acht, met 500 tot 1500 bezoekers elk. „We willen erachter komen hoe veilige terugkeer van bijeenkomsten met een verhoogde bezoekerscapaciteit mogelijk is”, verklaart Boersma, woordvoerder van Fieldlab Evenementen.
Deelnemers aan de bijeenkomsten hoeven onderling geen afstand te houden en mogen elkaar gewoon een hand geven. Wel moeten ze vooraf een coronatest hebben gedaan en bij binnenkomst een gezondheidsverklaring invullen. De kans op een besmetting is daardoor minimaal. Hoe kun je dan leren over virusoverdracht? „We doen geen gezondheidsonderzoek, maar gedragsonderzoek”, benadrukt Boersma. „We willen bijvoorbeeld weten: hoeveel mensen hebben contact met elkaar en voor hoelang? Of: lukt het mensen 6 uur achter elkaar een mondkapje te dragen?” Met een bewegingssensor en camerabeelden brengen de onderzoekers dit in kaart.
Fieldlab Evenementen organiseert vier typen bijeenkomsten: binnen of buiten en actief of passief. Onder de categorie ”binnen passief” vallen naast het congres en de theatervoorstelling ook kerkdiensten, verklaart Boersma. „Mensen zitten daar, net als in een bioscoop, op een vaste plek en kijken één richting op.”
Bij het congres maandag in Utrecht zat iedereen met een lege stoel tussen zich in, vergelijkbaar met de situatie in kerken. „Als uit de analyse blijkt dat mensen zich goed aan dit voorschrift houden, biedt dat mogelijkheden voor kerken. Wie weet zou je dan met een percentage bezette zitplaatsen kunnen werken. Dat betekent: hoe groter de kerk, hoe meer bezoekers.” Meer maatwerk dus, waar de SGP maanden geleden al voor pleitte.
Sneltest
Bij binnenkomst moest een op de tien bezoekers nog een sneltest ondergaan. De onderzoekers hoopten hiermee te ontdekken wat zo’n test doet met de logistiek van een evenement. „Dat gaat niet werken, kost veel te veel tijd voor een evenement”, concludeert Boersma teleurgesteld. Toch ziet hij hoopvolle ontwikkelingen op het gebied van sneltesten. „In China worden apparaten ontwikkeld die binnen een paar minuten de uitslag geven. Wie weet, is dat snel genoeg.”
Boersma krijgt geregeld de vraag of evenementen mogelijk zijn als bezoekers een vaccinatiebewijs kunnen tonen. „Dat is een politieke vraag. Op die stoel gaan we niet zitten. Ook weten we niet of mensen na vaccinatie nog besmettelijk kunnen zijn.”
Het ministerie van Volksgezondheid is bezig met de ontwikkeling van een coronatestbewijs om zo versneld versoepelingen door te voeren. Boersma heeft daar zijn bedenkingen bij. „Hoe ga je dat organiseren? Je zou dan bij elk evenement honderden tot duizenden mensen moeten testen. Lijkt mij onhaalbaar.”
Tijdens een van de evenementen, een popconcert in Ziggo Dome, doet prof. Ruud Verdaasdonk van de Universiteit Twente onderzoek naar de uitstoot en verspreiding van druppels bij zingen en juichen. Het onderzoek moet nog plaatsvinden, maar op basis van eerdere experimenten heeft hij wel vermoedens van de uitkomsten, zegt hij desgevraagd. „Druppeltjes kunnen bij zingen meters ver komen. Niet zozeer het volume als wel de vorm van de mond en het muziekgenre zijn daarbij bepalend. Een kap, faceshield of mondkapje kunnen druppeltjes effectief tegenhouden.”