„Proefevenement zal weinig nieuwe inzichten opleveren voor kerkdienst”
Maar liefst 500 mensen komen deze maandag samen in het Beatrix Theater in Utrecht. Doel is leren hoe grote bijeenkomsten veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd.
Het is het eerste proefevenement van Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid. Volgende week zaterdag volgt een voorstelling van cabaretier Guido Weijers, ook in het Beatrix Theater. Verder staan twee voetbalwedstrijden met 1500 supporters op de rol.
Mensen hoeven tijdens de evenementen geen 1,5 meter afstand te houden. Wel is een reeks voorzorgsmaatregelen genomen om het veilig te houden. Zo moeten deelnemers maximaal 48 uur voor het evenement een PCR-test ondergaan.
Ook tijdens het evenement gelden maatregelen. Bij binnenkomst worden vragen gesteld over eventuele klachten, wordt de temperatuur gemeten en ondergaan enkelen een sneltest. Achteraf doet iedereen opnieuw een test, vijf dagen na het evenement.
Tijdens het evenement dragen de bezoekers een bewegingssensor, zodat achteraf precies duidelijk is hoeveel contact ze onderling hebben gehad en waar ze hebben gelopen. In het theater zijn ‘bubbels’ gecreëerd van groepen mensen. Daarbij heeft elke groep bijvoorbeeld een eigen ingang en toiletruimte. Ook gelden voor bepaalde groepen andere regels. Sommigen moeten een mondkapje dragen, anderen zitten achter een spatscherm.
Het doel van de experimenten is in kaart te brengen hoe mensen zich op verschillende evenementen gedragen en hoe groot de besmettingsrisico’s zijn.
Of de fieldlabs voor kerkdiensten nieuwe inzichten gaat opleveren, betwijfelt SGP-senator Schalk, die geregeld overleg voert tussen minister Grapperhaus en kerken. „Kerkdiensten zijn al extreem gestructureerd. Menselijk gedrag is daar heel voorspelbaar: iedereen zit op een vaste plek. Voor het minder gestructureerde gemeenteleven, zoals catechisaties, kunnen er misschien wel lessen uit worden getrokken.”
Twee dingen vallen Schalk op bij de experimenten. Als eerste de verhouding van het aantal zitplaatsen in het Beatrixtheater (2000) en het aantal genodigden (500). „Die verhouding klopt exact met ons advies voor kerken. Een kwart van de stoelen kan worden gebruikt als je tussen gezinnen 1,5 meter afstand houdt.”
Als tweede valt het de senator op dat veel voorwaarden voor een bezoek in Utrecht al worden toegepast in kerken. „Zo gebruiken kerkgangers verschillende in- en uitgangen en lopen ze niet pal langs elkaar heen.”
Bezoekers bij de Fieldlabevenementen moeten zich twee dagen van tevoren laten testen en nog eens vijf dagen na het evenement. Voor regulier kerkbezoek acht Schalk dat ondoenlijk, zelfs al zouden vlugge blaastesten gebruikt mogen worden. „Stel je voor dat er bij tien ingangen van de kerk vijf mensen staan te blazen, dan gaat dat nog oneindig lang duren. De experimenten zijn sterk gericht op het verdienmodel van evenementen.”