„Obama koerst aan op het Witte Huis”
Barack Obama kan zich opmaken voor het „grote werk” in de Senaat in Washington. De rijzende ster binnen de Democratische Partij zal de derde zwarte senator worden sinds de negentiende eeuw en de vijfde ooit. Sommige Democraten dromen nu al van een toekomstig presidentschap voor de welbespraakte veertiger.
De nationale doorbaak voor de jonge politicus kwam eind juli met zijn vlammende rede tijdens de Democratische conventie in Boston. Zijn partijgenoten, die Kerry aanwezen als hun presidentskandidaat, klapten hun handen stuk. De toon van „optimisme en hoop” sprak ook veel Amerikaanse televisiekijkers aan.
Obama is de zoon van een Keniaanse man en een Amerikaanse vrouw uit Kansas. Zijn ouders ontmoetten elkaar in Hawaï, waar vader Obama de kans had gekregen een betaalde studie te volgen.
Barack werd op 4 augustus 1961 geboren in Honolulu, Hawaï. Toen hij twee jaar was, gingen zijn ouders uit elkaar. Zijn moeder hertrouwde met een Indonesiër die ook in Hawaï studeerde. Barack woonde vervolgens tot zijn tiende in Indonesië. Daarna voedde vooral zijn grootmoeder in Hawaï hem op.
De intelligente Barack kreeg de gelegenheid goed onderwijs te volgen op prestigieuze scholen, zoals de Columbia-universiteit in New York en de Harvard Law School. Obama werd de eerste zwarte schrijver voor het internationaal befaamde juristenblad Harvard Law Review. Zijn ”hometown” was intussen Chicago in Illinois, waar hij al snel politiek actief werd. Hij zette zich er onder meer in voor de verkiezingscampagne van Bill Clinton.
In 1996 werd hij gekozen tot senator in zijn staat. In die functie, die hij sindsdien heeft bekleed, ontpopte hij zich als een steunpilaar voor de minderbedeelden, de arbeiders en de minderheden. Naar eigen zeggen zet hij zich in „voor de bevordering van de Democratische idealen, om zo werkelijk een verschil te maken voor de mensen.”
Obama kreeg al snel de aandacht van de top van de Democratische Partij, die zijn daadkracht en ook overtuigingskracht graag wilde inzetten tijdens de conventie in Boston. Voor veel Amerikanen dient Obama als voorbeeld van een „gerealiseerde Amerikaanse droom”, een thema dat hij ook in zijn vlammende toespraak gebruikte tijdens de Democratische conventie eerder dit jaar.
Alle grote Amerikaanse televisiestations, van CNN tot ABC, hebben Obama al gelanceerd als de nieuwe Democratische belofte. Zelf reageerde hij eerder in de Chicago-Sun-Times nuchter op alle ophef. „De hype gaat een beetje ver”, meent hij.
De groeiende roem van Obama straalt ook af op Kenia. Met zijn verkiezing zullen Amerikanen zich bewuster worden van Kenia, voorspelde het dagblad Daily Nation woensdag. De vice-president van het Oost-Afrikaanse land, Moody Awori, temperde in een reactie de verwachtingen. Hij voorspelde dat Obama een „erg moeilijke positie” krijgt, omdat veel zwarte landen een beroep op hem zullen doen. „Ik ben bang dat ook hij uiteindelijk slechts één van de honderd senatoren is.”