Opinie

Voor zwevende kiezer is uitkomst proces-Trump duidelijk signaal

De uitkomst van de impeachmentprocedure tegen Donald Trump stond al bij voorbaat vast. En hoewel toch nog zeven Republikeinse senatoren de oud-president schuldig verklaarden, hoefde de einduitslag –onschuldig– niemand te verrassen.

Hoofdredactie
15 February 2021 11:14
beeld RD
beeld RD

Wat wél opzien baarde, was de snelheid waarmee het proces werd gevoerd. Slechts vijf dagen had de Amerikaanse Senaat nodig om tot de conclusie te komen dat Trump niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari. Ook al doken tijdens de zittingen nieuwe beelden op van raddraaiers die overduidelijk aanhangers van The Donald waren.

Die snelheid had ongetwijfeld te maken met de realistische inschatting dat er toch geen veroordeling in zat. Mede om die reden riep de verdediging van Trump ook geen getuigen op. Het historische proces –de vierde impeachment in de Amerikaanse geschiedenis– mag dan kort hebben geduurd, de mogelijke politieke consequenties zijn er niet minder om.

Op het eerste gezicht lijkt Donald Trump de grote winnaar. Dat stak hij in een persverklaring dan ook niet onder stoelen of banken. Hij veroordeelde deze jongste fase in de „heksenjacht” van de Democraten tegen hem en benadrukte dat zijn politieke beweging nog maar net is begonnen. Dat versterkt het vermoeden dat hij zich opnieuw kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen van 2024 – iets wat de Democraten nu juist met dit proces hadden willen voorkomen.

Tegelijkertijd zal de naam van Trump voor altijd aan de rellen in Washington zijn verbonden. Zeker nu afgelopen week in de Senaat opnieuw de beelden werden vertoond van relschoppers die zich met Trump-petjes hadden getooid en vlaggen droegen met de bekende slogan ”Make America great again”. Elke massabijeenkomst die Trump organiseert, zal herinneringen aan deze zwarte dag in de Amerikaanse geschiedenis oproepen. Twijfelende Republikeinen en zwevende kiezers zullen zich vermoedelijk wel twee keer bedenken voor ze hun stem nog aan de oud-president zullen geven.

Met het dreigement van Trump dat hij ‘afvallige’ Republikeinse senatoren zal treffen, zal het ook zo’n vaart niet lopen. Drie van de zeven ‘dissidenten’ zijn net gekozen en kunnen dus zes jaar op hun post blijven. Twee anderen zitten tegen hun pensionering aan.

President Joe Biden heeft zich wijselijk grotendeels afzijdig van de hele procedure tegen Trump gehouden. De voortvarendheid waarmee de Senaat het proces heeft gevoerd, komt hem uitstekend van pas om vaart achter zijn agenda te zetten.

Nu de stofwolken van de impeachment weer wat zijn opgetrokken, kunnen de Amerikaanse volksvertegenwoordigers weer over naar de orde van de dag. En die geeft al werk genoeg. Om te beginnen de bestrijding van het coronavirus.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer