Geldtekort dreigt voor VN-tribunalen
De Verenigde Naties staan er financieel gezien beter voor dan een jaar geleden. Belangrijke programma’s, zoals de VN-tribunalen voor Rwanda en het voormalige Joegoslavië, dreigen echter het slachtoffer te worden van achterstallige contributie van de lidstaten. De ondersecretaris-generaal voor management, Catherine Bertini, heeft dit dinsdag gezegd.
Bertini zei dat de tribunalen eind dit jaar een gezamenlijke schuld zullen hebben van 17 miljoen euro. Zij wees er op dat vorig jaar door geldgebrek een personeelsstop moest worden afgekondigd, waardoor tijdschema’s niet werden gehaald. Dat leidde tot frustraties bij lidstaten, die argumenten kregen hun contributie niet te betalen. De vicieuze cirkel die daardoor ontstond moet worden doorbroken, zei Bertini.
De lidstaten zijn de Verenigde Naties nu 556 miljoen euro aan achterstallige contributie schuldig. Daarvan komt 417 miljoen voor rekening van de Verenigde Staten, die echter beloofd hebben voor het einde van het jaar ten minste 236 miljoen te voldoen. De schuld van de VS ontstaat gedeeltelijk doordat Washington een ander fiscaal kalenderjaar -van oktober tot en met september- hanteert dan de VN - van januari tot en met december.
De financiële situatie van de VN is overigens veel gunstiger dan in de jaren ’90, toen de VS meer dan 1,1 miljard euro schuldig waren. De VN waren destijds op een gegeven moment gedwongen geld te lenen van de begroting voor vredesoperaties om salarissen te kunnen betalen.
De VN verzochten per 29 oktober 4,9 miljard euro ter financiering van zestien vredesoperaties, meer dan de 3,1 miljard euro van vorig jaar. Recentelijk werden vredesmissies gestart in Ivoorkust, Haïti en Burundi.
Bertini zei dat van maar één lidstaat, Tsjaad, het stemrecht was opgeschort omdat het zijn contributie niet tijdig heeft voldaan. Anderzijds staan er slechts 23 van de 191 lidstaten op de ”erelijst” van landen die op tijd betalen.
Omdat de contributie gekoppeld is aan het aandeel van de lidstaat in de wereldeconomie zijn de VS en Japan samen goed voor 40 procent van de algemene begroting. Japan heeft laten weten dat het een andere sleutel wil en wijst op zijn vertraagde economische groei. Japan wil echter ook een permanente zetel in de Veiligheidsraad, een ambitie die haaks staat op het verlangen minder contributie te betalen.