Buitenland

Bush met overwinning gefeliciteerd

Vanuit verschillende landen is de Amerikaanse president George Bush gisteren gefeliciteerd met zijn herverkiezing. Ook landen die hij in zijn eerste vier jaar van zich vervreemdde, wensten Bush geluk.

4 November 2004 07:28Gewijzigd op 14 November 2020 01:50

De Russische president Poetin beet het spits af. „Nu Bush heeft gewonnen, kan ik me erover verheugen dat het Amerikaanse volk zich niet heeft laten bang maken en de juiste beslissing heeft genomen”, aldus het Russische staatshoofd. Hij was een van de weinige leiders die de herverkiezing van Bush openlijk hebben gesteund.

De Italiaanse minister-president Berlusconi, trouw bondgenoot van Bush, was daarnaast ook een van de weinigen die een voorschot namen op de uitslag en de Amerikaanse president feliciteerden. Andere Europese landen waaronder Frankrijk, Duitsland en Spanje, wezen voornamelijk op de noodzaak van en de bestaande goede samenwerking tussen Europa en de VS.

Premier Balkenende deed als voorzitter van de Europese Unie eveneens een duit in het zakje. Hij feliciteerde president Bush in een persoonlijke brief met diens herverkiezing, liet een woordvoerder van de premier gisteren weten. Balkenende schrijft Bush dat hij uitkijkt naar een „voortzetting van de vruchtbare samenwerking.” De Verenigde Staten en Europa zijn volgens Balkenende verbonden door sterke economische, politieke en culturele banden en gemeenschappelijke waarden. Daardoor zijn ze „natuurlijke en onafscheidelijke partners”, aldus de premier. Hij vertrouwt erop dat de relaties zich verder verdiepen en versterkt worden tijdens de tweede termijn van president Bush.

Premier Blair repte in Londen van de historische en de traditionele band tussen Groot-Brittannië en de VS en vergat ook de Democraten niet. „Ik heb president Bush gefeliciteerd met zijn overwinning en heb John Kerry gezegd dat hij naar mijn mening een uitstekende campagne heeft gevoerd en heeft meegeholpen om van de verkiezingen een ware viering te maken van Amerikaanse democratie.”

Een van de prominentste critici van Bush, de Franse president Jacques Chirac, sprak de wens uit dat de tweede termijn van Bush wordt aangegrepen om de Frans-Amerikaanse vriendschapsbanden te versterken. „Zonder een sterke transatlantische relatie zullen we niet in staat zijn goede oplossingen te vinden voor tal van problemen waarmee we vandaag de dag te maken hebben”, schreef Chirac. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Hubert Vedrine signaleerde een „groot en blijvend gebrek aan begrip tussen het Amerikaanse volk en de rest van de wereld. Bijna alle landen, met misschien drie of vier uitzonderingen, wilden verandering”, zei hij.

Ook de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder wenste Bush geluk en succes. Hij onderstreepte het belang van de Amerikaans-Duitse betrekkingen. Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie, herinnerde er in zijn gelukwens aan dat Bush zijn land in zijn eerste termijn door de „meest dramatische tijd uit zijn geschiedenis” heeft geloodst, na de aanslagen van 11 september 2001. „Europa blijft werken aan het versterken van de vriendschaps- en samenwerkingsbanden met de VS”, aldus Prodi.

NAVO-secretaris-generaal De Hoop Scheffer riep Bush op zijn betrokkenheid bij het bondgenootschap te versterken, „zodat het onze gedeelde waarden kan blijven verdedigen.”

De Zweedse premier Göran Persson was een van de weinigen die zich ondiplomatiek uitlieten. Hij merkte somber op dat er in het Witte Huis vermoedelijk weinig zal veranderen. Hij voorziet „een zeer dramatische situatie, vooral in Irak.” Persson, die zich verzette tegen de Amerikaans-Britse inval in Irak, zei dat Zweden en Europa Bush zullen blijven bekritiseren. „Maar ik geloof niet dat hij bereid zal zijn daar meer naar te luisteren.”

De Poolse premier Marek Belka riep Bush en de Europese leiders op te werken aan een verbetering van de onderlinge betrekkingen.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Downer, merkte op dat je met een nieuwe regering-Bush weet wat je krijgt en dat er de afgelopen vier jaar goed met Washington viel samen te werken.

In het Midden-Oosten reageerden leiders voorzichtig. De woordvoerder van premier Sharon noemde Bush een „vriend van Israël.” Hij zei te hopen op een voortzetting van de „goede samenwerking.” De Palestijnen verklaarden een ommezwaai in het beleid van de regering-Bush te willen. De Palestijnse onderhandelaar Erekat zei te hopen dat Bush meer „belangstelling voor het vredesproces” gaat tonen.

Radicale organisaties als Hamas lieten weten dat het niet uitmaakt wie er president is in Amerika. „Als Amerika volhardt in de negatieve houding ten aanzien van Palestijnen, zullen wij het land en zijn president als vijanden zien”, aldus een zegsman.

De Amerikaanse bondgenoten Egypte en Saudi-Arabië wensten Bush succes in zijn tweede ambtstermijn. Caïro drong er bij Bush op aan door te gaan met de strijd tegen het terrorisme en sprak de hoop uit dat „veiligheid, stabiliteit en zelfbestuur worden hersteld in Irak.” Het hele Midden-Oosten zou volgens president Mubarak ontdaan moeten worden van massavernietgingswapens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer