Staat van beleg in grote steden Myanmar na massaprotesten
De Myanmarese autoriteiten hebben na massale protesten op meerdere plaatsen de staat van beleg afgekondigd. Het gaat volgens lokale bestuurders om Yangon en Mandalay, de twee grootste steden van het land. Mensen mogen daar niet bijeenkomen in groepen van meer dan vijf personen en er wordt een avondklok ingesteld.
De noodmaatregel volgt op grootschalige protesten tegen de staatsgreep van vorige week. Toen arresteerde het leger de feitelijke regeringsleider Aung San Suu Kyi en prominente leden van haar Nationale Liga voor Democratie (NLD). Die won bij de verkiezingen van vorig jaar overtuigend van een partij die is gelieerd aan de strijdkrachten. Het leger zegt dat is gefraudeerd en belooft nieuwe verkiezingen te houden.
Veel Myanmarezen nemen daarmee geen genoegen en gaan de straat op. Er waren maandag tienduizenden betogers op de been. Activisten gebruiken sociale media om protesten te organiseren. Ze willen dat het leger Suu Kyi en andere leiders vrijlaat, de verkiezingsuitslag erkent en zich terugtrekt uit de politiek.
De militairen hebben tot dusver nog geen dodelijk geweld gebruikt tegen betogers. Wel gebruikte de politie een waterkanon tegen betogers in hoofdstad Naypyidaw, waar Suu Kyi zou vastzitten. Daar waren duizenden mensen de straat opgegaan. In Mandalay gingen burgers de straat op met foto’s van Suu Kyi en de rode vlagen van haar politieke partij.
De generaals hebben de Myanmarese politiek ongeveer een halve eeuw gedomineerd. Het land zette de afgelopen tien jaar stappen richting meer democratie. Nobelprijswinnares Suu Kyi mocht met haar NLD-partij deelnemen aan de verkiezingen en won die ook herhaaldelijk. Betogers accepteren het niet dat de generaals de klok nu verder terugdraaien.
„We willen de laatste generatie zijn die onder een militair bewind leefde in Myanmar”, zei een 45-jarige winkelier. „Dit is geen strijd tussen de NLD en het leger. Dis een strijd tussen democratie en dictatuur.”