Kappers gaan in België weer open
De kappers in België mogen op 13 februari, vlak voor Valentijnsdag, na meer dan drie maanden weer aan de slag. Andere niet-medische contactberoepen zoals schoonheidsspecialisten mogen vanaf 1 maart weer hun klanten ontvangen.
Campings mogen open op 8 februari en de dierenparken op 13 februari, zo heeft het Overlegcomité van de zes regeringen besloten. Dat hebben ingewijden aan persbureau Belga vrijdag bevestigd.
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) in België adviseert voorrang bij het vaccineren te geven aan 45- tot 65-jarigen met chronische longziekten, hart- en vaatziekten, neurologische aandoeningen, diabetes of kanker en mensen vanaf 18 jaar met bloedkanker en chronische lever- en nierziekten. Deze kwetsbare groepen moeten aan de beurt komen nadat de bewoners in verpleegtehuizen, zorgpersoneel en 65-plussers zijn ingeënt, vindt HGR.
AstraZeneca en de Britse universiteit Oxford werkt volgens die universiteit even goed tegen de Britse coronamutatie als tegen de daarvoor bekende variant van het virus. De universiteit van Oxford heeft deze bevindingen vrijdag in een artikel gepubliceerd.
Italië kan vóór april 7 miljoen mensen volledig hebben ingeënt tegen het coronavirus. Voorwaarde is wel dat er dan zoveel doses vaccins binnenkomen als is afgesproken met farmaceuten. Zaterdag komt de eerste levering van 249.600 doses van farmaceut AstraZeneca binnen. Dit middel is niet voldoende getest op ouderen, waardoor Italië het alleen gebruikt voor mensen jonger dan 55 jaar oud.
In Groot-Brittannië moeten reizigers uit gebieden met coronamutaties vanaf 15 februari verplicht tien dagen in quarantaine in een hotel. De reizigers moeten zelf opdraaien voor de kosten.
Inwoners van Engeland en Wales kunnen in mei gewoon naar de stembus, ondanks de coronapandemie. De regering heeft wel extra maatregelen aangekondigd om te zorgen dat de lokale verkiezingen veilig verlopen. Zo moeten kiezers dit keer een eigen pen meenemen naar het stemhokje, berichtten Britse media.
Hongarije ontvangt in februari de eerste levering van het Chinese coronavaccin van Sinopharm. Hongarije is het enige land binnen de Europese Unie dat andere vaccins toelaat dan de door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) goedgekeurde vaccins.