Economie

Campagne pakt gps-diefstal op platteland aan

Criminele bendes die het hebben voorzien op kostbare precisieapparatuur van agrarische ondernemers, hebben vanaf deze vrijdag het nakijken. Tenminste, als de kersverse campagne Stop Diefstal een succes wordt.

Gert Janssen
5 February 2021 16:40
Gijs van der Woerd van het gelijknamige loonbedrijf in Zoelen, bij een van zijn voertuigen waarin de gps-systemen al zijn gelabeld. beeld VidiPhoto
Gijs van der Woerd van het gelijknamige loonbedrijf in Zoelen, bij een van zijn voertuigen waarin de gps-systemen al zijn gelabeld. beeld VidiPhoto

Gerwin Otten van Cumela is ervan overtuigd dat de campagne zal slagen. De brancheorganisatie vertegenwoordigt zo’n 3000 bedrijven op het gebied van groen, grond en infra. Alleen al vorig jaar werden bij 46 leden de kostbare systemen uit voertuigen geroofd. Schadebedrag: 1,7 miljoen euro. Tijd voor een sectorbrede aanpak, waarin wordt samengewerkt met LTO en andere belangenorganisaties in met name de agrarische sector.

„Sinds 2019 is er al voor ruim 7 miljoen euro aan hightechapparatuur gestolen bij bedrijven op het platteland”, vertelt Otten. „Voor zover bekend gebeurt dat door mobiele criminelen uit Oost-Europa, met name Litouwen en Oekraïne. Het gaat vooral om gps-apparatuur en bedieningsschermen in landbouwmachines. Soms worden die er met brute kracht uitgesloopt, met veel nevenschade als gevolg. Dat gebeurt ’s nachts als iedereen slaapt. Gelukkig maar, want ze schromen niet om ook geweld te gebruiken als ze gesnapt worden. Het gaat namelijk om enorme bedragen.”

Daarnaast tasten de inbraken het veiligheidsgevoel van de slachtoffers aan. „De dieven worden steeds brutaler. Onlangs hebben ze een hond verdoofd om ongemerkt op het terrein te komen. Vaak verbergen ze hun buit eerst in de omgeving en wachten een paar dagen tot de rust is teruggekeerd. Een andere bende haalt dan de spullen op. Apparatuur die is voorzien van een gps-tracker wordt in folie verpakt om het volgsignaal te absorberen. En probeer maar eens je eigendom terug te krijgen als je een signaal uit Oekraïne ontvangt.”

Brutale roof

Een van de slachtoffers van de ‘vliegende brigades’ uit het Oosten is Gijs van der Woerd. De agrarisch loonwerker bezit 28 zelfrijdende voertuigen. „Vorig jaar april hebben ze bij mij in een loods ingebroken en enkele voertuigen opengemaakt, nadat ze via de achterkant van het bedrijf waren binnengekomen. Vier gps-systemen en twee bedieningsmonitoren zijn meegeroofd voor een totaal schadebedrag van ongeveer een ton. Ook een deel van de opgeslagen gegevens ben ik daardoor kwijtgeraakt. Gelukkig konden dezelfde dag nieuwe systemen worden aangesloten, maar het kost veel tijd en administratieve rompslomp om alles met politie en verzekering te regelen.”

De brutale roof zorgde bij de ondernemer lange tijd voor een onveilig gevoel. „Je weet dat je een poos in de gaten bent gehouden. En je moet er niet aan denken dat ze geweld hadden kunnen gebruiken. Nu, bij de start van de campagne, komen die emoties weer terug.” Inmiddels is het terrein van de loonwerker beveiligd met camera’s en sensoren. Iedere beweging wordt geregistreerd. Ondanks die al betere bescherming, doet ook Van der Woerd mee met de nieuwe campagne Stop Diefstal.

„De kosten daarvan zijn minimaal en de handelingen vrij simpel”, legt Otten uit. „Stap één is het registreren van de apparatuur in de bestaande app Stop Heling. Nieuw is het permanent markeren. Dat gebeurt met dunne plastic stripjes die met een superlijm op de systemen worden geplakt. De labels zijn vrijwel niet meer te verwijderen.” Een sticker op het voertuig maakt vervolgens duidelijk dat het geregistreerde high-techinstrument niet meer te verhandelen is.

Voor de brancheorganisatie is het registeren en labelen een eerste aanpak. Overleg met de leveranciers van het apparaten is een vervolgstap. Otten: „Maar dat kost tijd. Dit is heel simpel, effectief en iedereen kan hier aan mee doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer