CU-congres stemt voor landelijk vuurwerkverbod
Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie is zaterdag door de leden van die partij aangevuld met het standpunt dat er een landelijk verbod op consumentenvuurwerk moet komen.
Vuurwerk met de jaarwisseling wordt alleen nog mogelijk middels gemeentelijk georganiseerde vuurwerkshows, als het aan de ChristenUnie ligt. Het partijbestuur had het amendement, dat door een aantal leden was ingediend, aan het oordeel van het congres overgelaten. Die nam het met 432 tegen 215 stemmen aan.
Het voorstel gaat verder dan de lijn die de Tweede Kamerfractie eerder had gekozen. Die had eveneens gepleit voor een verbod op consumentenvuurwerk, maar wel met ruimte voor mensen om met een groepje of vereniging een vergunning aan te kunnen vragen om siervuurwerk af te steken.
Kernenergie
De leden stemden ook voor een voorstel om het standpunt over kernenergie te wijzigen in het verkiezingsprogramma. Waar in de conceptversie „geen nieuwe kerncentrales” stond, stelt de partij nu dat zij nieuwe centrales niet uitsluit. „Duurzame vormen van energie” hebben echter wel de voorkeur. Ook dit voorstel was door het partijbestuur aan het oordeel van het congres overgelaten.
Jeruzalem
Het grootste deel van de in totaal 194 ingediende wijzigingsvoorstellen had een positief advies van het bestuur meegekregen. Van de amendementen die ontraden waren, haalden de meesten het niet.
Voor diverse ontraden amendementen die het niet haalden was echter wel een aanzienlijke minderheid. Zo werd een voorstel om te schrappen dat de Nederlandse ambassade in Israël moet verhuizen naar „Jeruzalem, de ongedeelde hoofdstad van de staat Israël” verworpen met 194 stemmen voor en 295 stemmen tegen. Het amendement was ingediend door de politieke jongerenorganisatie van de CU, PerspectieF. De jongeren hadden tal van wijzigingsvoorstellen ingediend.
De club wilde ook een andere passage over Israël schrappen uit het programma, omdat die in hun ogen „een rechtvaardige vrede tussen Israëliërs en Palestijnen niet dichterbij” brengt: „Vrede komt alleen in zicht als Israël in het nederzettingenbeleid oog heeft voor de belangen van de Palestijnen en als de Palestijnen de staat Israël zonder voorwaarden vooraf accepteren en erkennen.” Het voorstel tot schrappen werd echter verworpen (153 voor, 365 tegen).
Verder werden onder andere voorstellen om de passage in het programma over de NAVO-norm ambitieuzer te maken en om Lelystad Airport wél te openen, verworpen.
Corona
Een motie met het verzoek aan het bestuur en de Tweede Kamerfractie „om een vorm van overleg/debat te creëren/faciliteren waardoor binnen de ChristenUnie een open debat over de coronacrisis kan plaatsvinden”, kreeg van het bestuur het advies ”overnemen”. Het bestuur had een eerdere versie van de motie ontraden. Volgens de indieners van de motie is er in de partij „een grote diversiteit aan meningen” over de koers die de CU vaart inzake de coronamaatregelen. Ook stellen zij dat „er thans zelfs binnen de ChristenUnie een steeds verdere polarisatie dreigt.”
Een andere motie, waarin werd uitgesproken dat de ChristenUnie bij een eventuele plek aan de formatietafel voor het volgende kabinet geen regeerakkoord mag tekenen „als er onder de streep geen humaner, barmhartiger en rechtvaardiger vluchtelingen- en asielbeleid afgesproken wordt”, haalde het niet. Het bestuur had de motie ontraden. „Het bestuur vindt het geen goed idee om een congres breekpunten te laten formuleren”, zo stond onder meer in het preadvies.