Opinie

Vuurwerkverbod voor herhaling vatbaar

Op de drempel van het oude en het nieuwe jaar was er nog een opvallend experiment. Ingegeven door de dreigende overbelasting van de zorg door de coronapandemie, besloot de regering aan het einde van 2020 tot het instellen van een landelijk vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling.

Hoofdredactie
1 January 2021 16:12
Niet overal werkte het vuurwerkverbod. Beeld ANP
Niet overal werkte het vuurwerkverbod. Beeld ANP

Een verbod dat door zorgverleners al jaren sterk gepropageerd wordt. Zij roepen al jaren dat de chaos rond de jaarwisselingen simpelweg niet meer te tolereren is. Bij ieder feest waarbij vooraf vast zou staan dat het tot gewonden of zelfs doden zou leiden, zou de overheid immers preventief ingrijpen en een verbod afkondigen met het oog op de volksgezondheid en verstoring van de openbare orde. Maar bij de jaarwisselingen gebeurde dat niet.

Dat moest en kon anders, vonden ook bestuurders van enkele grote steden. Zij hadden voor het uitbreken van de coronapandemie in hun gemeente al het initiatief genomen een vuurwerkverbod af te kondigen. Maar juist door corona kwamen ze daar later weer op terug omdat het niet te handhaven zou zijn.

Toen de overheid het nationale verbod afkondigde, was dat voor gemeenten die toch al voorgesorteerd stonden voor een verbod eigenlijk een soort generale repetitie.

De eerste voorzichtige conclusie die getrokken kan worden na de jaarwisseling is dat er veel meer vuurwerk werd afgestoken dan je bij een verbod zou verwachten. Want in de nieuwjaarsnacht bleef het bepaald niet bij het kleine, toegestane vuurwerk, maar was het geknal en geflits letterlijk niet van de lucht. De politie zei daarbij zeker niet te kunnen spreken van een rustige jaarwisseling, maar het was ook geen veldslag geworden, zo werd gezegd.

Opvallend waren de vele branden die gesticht werden, overal in het land. En op sommige plaatsen keerden vooral groepen jongeren zich toch tegen de wetshandhavers en soms ook tegen brandweerlieden. Dat blijft iets wat een normaal mens nooit zal begrijpen en al helemaal nooit normaal mag gaan vinden.

Opvallend is ook dat artsen wel spreken van een van de rustigste jaarwisselingen sinds tijden, met amper gewonden door vuurwerk. En dat terwijl een arts de jaarwisseling van 2019 naar 2020 nog een horrornacht noemde.

De resultaten van een verbod tijdens de jaarwisseling 2020/2021 zijn niet een op een om te slaan op komende jaarwisselingen. Corona heeft het afgelopen jaar alles anders doen verlopen dan anders. Maar wel kan de conclusie getrokken worden dat een vuurwerkverbod leidt tot minder ongevallen en letsel. Daarbij is het naar de aanloop van de jaarwisseling, als de politie beter kan handhaven dan tijdens de nacht zelf, veel rustiger geweest. Noem dat gerust een zegen voor zieken en ouderen, maar ook voor de meeste volwassenen en huisdieren.

Hoe dan ook lijkt het experiment, met na een grondige evaluatie wellicht wat wijzigingen op onderdelen, zeker voor herhaling vatbaar. Het voorkomen van verwondingen of erger is daarbij een ijzersterk argument.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer